Για τόσο σύντομο προεκλογικό διάστημα έχουμε δει πολλά. Κόντρες, λάθη, πάθη, μπινελίκια, δραχμολάγνους και λεβεντόπαιδα, νέους, γέρους και πάει λέγοντας. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να δούμε ούτε στο σημερινό debate ούτε μέχρι να φτάσουμε στη κάλπη. Ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα. 
 
Από την αρχή της κρίσης το πολιτικό σύστημα την αντιμετώπισε διχαστικά. Το μνημόνιο δαιμονοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει και μόνο πολιτικές σκοπιμότητες. Σε αυτές τις εκλογές που οι ψευδαισθήσεις – θέλουμε να πιστεύουμε – έχουν γκρεμιστεί, έπρεπε ήδη να έχουμε απαλλαχθεί από την συζήτηση για την εφαρμογή ή μη των μνημονίων. 
 
Τα κόμματα έπρεπε να θεωρούν αυτονόητη την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και να έχουν ήδη χτίσει το νέο αφήγημα για τη χώρα. 
 
Μια εθνική στρατηγική, βασισμένη σε ένα νέο αναπτυξιακό όραμα. Με νέα ταυτότητα για την Ελλάδα. Που θα βασίζεται στην ποιότητα και στις αξίες μας. Μια Ελλάδα, ηθική και πολιτιστική δύναμη στον κόσμο.
 
Μια νέα αφήγηση όπου το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα καλλιεργεί τις δεξιότητες των μαθητών. Που θα τους μαθαίνει την συγκριτική έρευνα και θα ενισχύει την κριτική τους ικανότητα. Που θα βάζει στόχο σε μια δεκαετία από τώρα να μπορούμε να έχουμε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
 
Μια αφήγηση που θα θέτει βασική της προτεραιότητα την συνεργασία των μεγάλων κομμάτων για να εγγυηθούν βαθιές και σταθερές στο χρόνο, αλλαγές στο φορολογικό και το εκλογικό μας σύστημα. 
 
Που θα στηρίζει την νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας  επενδύοντας στη γνώση, στην καινοτομία, στο ανθρώπινο δυναμικό, στα δημόσια αγαθά. Μια αναπτυξιακή στρατηγική που δε θα σχεδιαστεί κεντρικά – από ένα κράτος πατερούλη – αλλά από τους ίδιους τους πολίτες δημιουργώντας το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. 
 
Που θα επενδύει στον πολιτισμό. Όχι ως κειμήλιο αλλά ως ζωντανή σχέση με την παραγωγή, την παιδεία, την κοινωνία, τον τουρισμό, τα προϊόντα μας.
 
Ένα αφήγημα που το κράτος θα διασφαλίζει την ασφάλεια, την υγεία, την πρόνοια και την ποιότητα ζωής μας. Και θα το κάνει διαολεμένα καλά για να πιάνει τόπο η υψηλή φορολογία που μας βάζει. 
 
Η λίστα είναι μακριά. Αν θέλουμε να ξεφύγουμε πραγματικά από την κρίση πρέπει να δούμε αντίστοιχα πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε δέκα χρόνια από τώρα. Και ότι προτάσεις, λύσεις και αλλαγές σχεδιάζουμε να υπηρετούν αυτό μας το στόχο. 
 
Δυστυχώς δεν πρόκειται να ακούσουμε τίποτα από αυτά στο σημερινό ντιμπέιτ. Καμία σχετική κόντρα. Θα αρκεστούμε λοιπόν στα τετριμένα. Και αντί να ασχοληθούμε με τα σπουδαία για ακόμα μια φορά θα αναλωθούμε στα έκτακτα. Ακόμα μια πεταμένη ευκαιρία. 
 

Facebook Comments