Τα σχολεία ανοίγουν και τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους! Στα πλαίσια της προετοιμασίας και της προσαρμογής η διατροφή είναι ξανά στην σκέψη των μαμάδων. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ποιές είναι οι υγιεινές διατροφικές επιλογές στο σχολείο καθώς  επιδρούν σημαντικά στην απόδοση των παιδιών τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Σε πολλές περιπτώσεις, εντούτοις, κρίνεται ως καλύτερη τακτική οι γονείς να εφοδιάζουν τα παιδιά με κατάλληλα σνακς και φαγητό από το σπίτι.

Χρήσιμες συμβουλές προς γονείς:

1.  Ξεκινώντας σωστά την ημέρα, βεβαιωθείτε πως τα αγγελούδια σας θα καταναλώσουν το πρωινό τους γεύμα πριν ξεκινήσουν για το σχολείο τους.Σύμφωνα με μελέτες, ένα πλήρες πρωινό γεύμα σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανότητα μνήμης και συγκέντρωσης και γενικότερα  συμβάλλει στην πνευματική υγεία του παιδιού. Επίσης το πρωινό γεύμα αποτελεί προστατευτικός παράγοντας έναντι της παιδικής παχυσαρκίας καθώς αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

2. Αναφορικά με την θρεπτική αξία του πρωινού, καλό είναι να γνωρίζετε πως τα ενισχυμένα δημητριακά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες όπως βιταμίνες Β (απαραίτητες για παραγωγή ενέργειας) και σίδηρο (απαραίτητο για την συγκέντωση και την αποφυγή αναιμίας).Το γάλα και το γιαούρτι  είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Β όπως  ριβοφλαβίνη και Β12 καθώς και σε ασβέστιο, απαραίτητα συστατικά για την  ανάπτυξη του νευρομυϊκού συστήματος. Έτσι το παιδί μπορεί να καταναλώσει από το σπίτι μία από τις παρακάτω θρεπτικές επιλογές:

  • Ένα μπολ ημιάπαχο γάλα με δημητριακά ( κατά προτίμηση ολικής άλεσης) & 1 φρούτο εποχής
  • Γιαούρτι με δημητριακά και  φρούτα ή μέλι
  • Ψωμάκι ολικής άλεσης με τυρί ή αυγό & 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό
  • Ψωμάκι με βούτυρο και μέλι &1 ποτήρι  φυσικό χυμό

3.   Το κολατσιό στο σχολείο είναι  εξίσου σημαντικό για την διατήρηση της ενέργειας στα παιδιά. Τα ενδοιάμεσα σνακς μειώνουν την πιθανότητα τσιμπολογήματος ανθυγιεινών τροφίμων και αποτρέπουν το  ενδεχόμενο εμφάνισης υπογλυκαιμίας και κόπωσης στους μικρούς μαθητές. Υγιεινά σνακς που μπορούν να αγοράσουν τα παιδιά από το κυλικείο είναι τα εξής:

  • Σάντουϊτς ή μπακέτα ή αραβική πίτα ή τοστ με τυρί, γαλοπούλα  και λαχανικά όλων των ειδών.
  • Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.
  • Σταφιδόψωμο καθώς και μουστοκούλουρα σε ατομική  μερίδα.
  • Φρέσκα φρούτα εποχής  (πχ μήλο, αχλάδι, μανταρίνια, μπανάνα) ή  αποξηραμένα φρούτα(σταφίδες, δαμάσκηνα, βερύκοκα)
  • Τυποποιημένο γιαούρτι των 200γρ, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
  • Ξηροί καρποί χωρίς προσθήκη αλατιού  και σε ατομική συσκευασία  50 γρ.

4. Τα γλυκίσματα και οι λιχουδιές από το κυλικείο σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά, εφόσον καταναλώνονται πιο αραιά και σε μικρότερες ποσότητες. Ιδανικά, οι μαθητές μπορούν να απολαύσουν μία από τις παρακάτω λιχουδιές μέχρι δύο φορές εβδομαδιαίως:

  • Σοκολάτα υγείας  σε ατομική συσκευασία.
  • Ρυζόγαλο ή κρέμα (150γρ).
  • Χαλβάς, παστέλι, μέλι (σε ατομική συσκευασία).

5. Εναλλακτικά οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν το κολατσιό του παιδιού διασφαλίζοντας μία ποιοτικά καλύτερη διατροφή στο σχολείο.Εφοδιάστε τα παιδιά σας με κάποια από τα παρακάτω μικρογεύματα: Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, σπιτικές μπάρες δημητριακών, τοστ με τυρί, σάντουϊτς με φυστικοβούτυρο ή με ταχίνι,ανάλατους ξηρούς καρπούς, στικς λαχανικών(καρότο,αγγούρι) με κρεμώδες τυρί,ποπ κορν (παρασκευασμένο με ελάχιστο λάδι), σπιτικό κέικ ή σπιτικά μπισκότα ολικής άλεσης.Τέλος, αφήστε  την δυνατότητα επιλογής των παραπάνω σνακς στο παιδί και ζητήστε να συμμετέχει στην προετοιμασία του.

6.Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ολοήμερα σχολεία καλό είναι να τα εφοδιάζουν με σπιτικό φαγητό, σαλάτα και φρούτο.Για τα σχολεία τα οποία τροφοδοτούνται από εταιρείες catering οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τους δασκάλους για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος που σερβίρεται.

Είναι σημαντικό να προσφέρονται γεύματα σχεδιασμένα απ’όλες τις ομάδες τροφίμων ακολουθώντας όσο το δυνατόν, το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής.Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο τα εβδομαδιαία μενού να περιλαμβάνουν ψάρι, όσπρια και λαδερά εκτός από ζυμαρικά, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.Οι σαλάτες (λαχανικά εποχής)πρέπει πάντα να συνοδεύουν τα κυρίως γεύματα.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί πως οι ίδιοι οι γονείς ασκούν σημαντική επιρροή στις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους και σε κάθε περίπτωση αποτελούν πρότυπα προς μίμηση.

Facebook Comments