Ο πρόσφατος ν. 4336/2015 επέφερε σημαντικότατες αλλαγές στο ν. 3869/2010 που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλαγές που αφορούν τόσο τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο όσο και εκείνους που δεν έχουν καταθέσει αλλά επιθυμούν να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου αυτού. Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές αυτές είναι οι εξής :

Για όσους δανειολήπτες δεν έχουν ακόμα καταθέσει αίτηση

1. Η σημαντικότερη μεταβολή που εισήχθη με το ν. 4336/2015  είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των οφειλών που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις, κάτι που σημαίνει ότι στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη μπορούν να περιληφθούν όχι μόνο οφειλές προς Τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται και οι εξής:

Οι οφειλές προς το Δημόσιο, τις Δ.Ο.Υ., του Δήμους, τις Περιφέρειες και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ), εφόσον αυτές δεν έχουν προκύψει μέσα στο τελευταίο έτος από την κατάθεση της αίτησης του οφειλέτη, δεν δημιουργήθηκαν από αδίκημα που τελέστηκε από τον οφειλέτη, δεν συνίστανται σε διοικητικά πρόστιμα και χρηματικές ποινές, και τέλος, δεν αφορούν υποχρέωση διατροφής συζύγου ή ανήλικου τέκνου. Εφόσον ο οφειλέτης έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο, τις Δ.Ο.Υ., τους Ο.Τ.Α., τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π. θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από την ρύθμιση αυτή προκειμένου να μπορέσει να συμπεριλάβει τις οφειλές του αυτές στην αίτηση για την υπαγωγή τους στο νέο Νόμο Κατσέλη.

Προσοχή! Οι παραπάνω αναφερόμενοι φορείς δεν επιτρέπεται να συνιστούν το σύνολο των πιστωτών του αιτούντος και οι οφειλές του προς αυτούς υποβάλλονται σε ρύθμιση μαζί με τις οφειλές τους προς τους ιδιώτες πιστωτές. Αυτό σημαίνει ότι, για να συμπεριλάβει ο οφειλέτης στη ρύθμιση του Νόμου και οφειλές του προς το Δημόσιο κ.λ.π. πρέπει υποχρεωτικά να έχει έστω και μία οφειλή σε ιδιώτες.

 

Facebook Comments