Προληπτικά μέτρα κατά του καρκίνου του μαστού με τη βοήθεια της διατροφής

Καλλή Στέφη

Προληπτικά μέτρα κατά του καρκίνου του μαστού με τη βοήθεια της διατροφής, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο(ΑΙCR), μόνο το 4 έως 9% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται σε κληρονομούμενες γενετικές μεταλλάξεις.

Προφανώς, λοιπόν, η διατροφή και ο τρόπος ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. Συνοπτικά όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών οι γυναίκες είναι εφικτό να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εφόσον:

  • Διατηρούν φυσιολογικό βάρος, ιδιαίτερα μετα την εμμηνόπαυση
  • Επιλέγουν δημητριακά και άλευρα ολικής άλεσης έναντι των επεξεργασμένων
  • Eπιλέγουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη,κορεσμένα και τρανς λιπαρά
  • Μειώνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και παραγώγων του(αλλαντικά)
  • Αποφεύγουν το τηγάνισμα των τροφίμων και το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα και σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες
  • Καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (έμφαση σε μούρα, βατόμουρα, μύρτιλα,φράουλες,σταφύλια ,σπαράγγια,μπρόκολο, ντομάτα)
  • Περιορίζουν την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού σε ένα ημερησίως (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 330 ml μπύρα ή 150 οίνος ή 35ml σκληρό ποτό)
  • Ακολουθούν μέτρια φυσική δραστηριότητα (150’/εβδ)