Στο -83,15% το Δικαίωμα της ΕΤΕ - Κάτω από τις 1000 μονάδες το ΧΑ

Χαρίτος Σταύρος

Στο -83,15% το Δικαίωμα της ΕΤΕ - Κάτω από τις 1000 μονάδες το ΧΑ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Δικαίωσε τους απαισιόδοξους η αγορά με αφορμή τη διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Εθνικής Τράπεζας που λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών κατέγραφε πτώση 60% στα επίπεδα του 1,70 ευρώ, αλλά με τη μετοχή να υποχωρεί κατά το άνοιγμα οριακά στα επίπεδα του 4,5%.

Σύμφωνα με την αγορά είναι αβέβαιο αν το χρηματιστήριο θα επηρεαστεί από τη διεθνή συγκυρία δεδομένου ότι τόσο η Wall Street χθες όσο και το Τόκιο σήμερα κατέγραψαν απώλειες στο πλαίσιο της αποκομιδής ρευστότητας και κερδών μετά το πρόσφατο ράλι. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ αν εξαιρεθούν τα μεμονωμένα φαινόμενα στις τράπεζες κινείται στα επίπεδα των 995 μονάδων με τις καταγεγραμμένες απώλειες να διαμορφώνονται λίγο πάνω από το 1%.

Οι επενδυτές πουλάνε τα δικαιώματα της Εθνικής αφενός γιατί η τιμή εισαγωγής του στα 4,50 ευρώ κρίθηκε ως ιδιαίτερα ακριβό, αφετέρου αν συμμετάσχουν στην αύξηση θέλουν να το κάνουν σε καλύτερες και φθηνότερες τιμές. Το αν θα καλυφθεί το όριο του 10% αποτελεί μεγάλο στοίχημα τόσο για την αγορά, όσο και για την ελληνική οικονομία σημειώνουν στο "R" χρηματιστηριακοί παράγοντες. Η κινητοποίηση εκ μέρους της Εθνικής, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι μεγάλη αν και τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει η σιγουριά που υπήρχε τις πρώτες ημέρες της πρόθεσης της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.


Προς υπερκάλυψη η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Ισχυρές είναι οι πιθανότητες όχι απλώς για κάλυψη, αλλά για υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των όρων χθες. Η τράπεζα ζητάει κοντά στα 7,5 δισεκ. ευρώ και το όριο του 10% διαμορφώνεται στα 750 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ τα έχει εξασφαλίσει από την εξαγορά της Millenium και της Geniki Bank στην οποία ισχυρός μέτοχος ήταν η Societe Generale, η οποία και ανακεφαλαιοποίησε την ελληνική θυγατρική της. Σύμφωνα με την αγορά η διοίκηση της Πειραιώς προχώρησε σε ένα επιθετικό πουσάρισμα της αύξησης κεφαλαίου της θεωρώντας, ότι και μία μετοχή να ανταλλάξουν οι μέτοχοι με τις 35 νέες που δίνει, η ΑΜΚ θα ξεπεράσει το όριο του 10%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το reverse split θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου η μετοχή δεν θα διαπραγματεύεται στα πρότυπα της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Εθνικής θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και της 7 Ιουνίου για να ολοκληρωθεί στις 13 του ίδιου μήνα.

 

ΧΣ