Tα έκτακτα αποτελέσματα των τραπεζών έσωσαν την παρτίδα σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της κερδοφορίας των εισηγμένων στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σε δείγμα 65% των αποτελεσμάτων, που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες, προκύπτει αύξηση της καθαρής κερδοφορίας τους στα 6,4 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισεκ. ευρώ είναι τα έκτακτα ποσά που συμπεριελήφθησαν από την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την εξαγορά της Εμπορικής από την Alpha bank.

Αν αφαιρεθούν τα 6 δισεκ. ευρώ προκύπτει ότι η συνολική ζημιά διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την αγορά δείχνει ότι η εταιρείες του χρηματιστηρίου περιορίζουν τις ζημιές τους και αν πάρει λίγο μπροστά η ελληνική οικονομία θα περάσουν σε κερδοφορία. Από εκεί και πέρα ο τζίρος το πρώτο τρίμηνο σημείωσε αύξηση στα 13,8 δισεκ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισεκ. ευρώ μειωμένα κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πάντως οι χρηματιστές θεωρούν ότι η σημαντική αυτή βελτίωση στα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών δεν έχει περάσει ακόμη στις αποτιμήσεις του στο ταμπλό και πως με την πρώτη ευκαιρία δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του ΑΜΚ η αγορά θα είναι σε φάση να τιμολογήσει νούμερα, αξία και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενδεχομένως και σήμερα να δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει το reverse split της Πειραιώς, που σημαίνει ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανασταλεί για 3 μέρες η διαπραγμάτευση της μετοχής της. Απώλειες καταγράφει σήμερα η μετοχή της Εθνικής, που υποχωρεί στα 4,5 ευρώ, ενώ οριακή άνοδο σημειώνει η Alpha τελευταία ημέρα της αύξησης κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα της Εθνικής καταγράφει απώλειες 18% και διαπραγματεύεται στο 1,30 ευρώ. Πάνω από 4% ενισχύεται η μετοχή της Πειραιώς με την αγορά, αλλά και τη διοίκηση της τράπεζας, να αναμένουν μαζική συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου.

 

ΧΣ

Facebook Comments