ΕΣΕΕ: Ζητά την αλλαγή του Κανονισμού του ΟΑΕΕ

MarketNews

ΕΣΕΕ: Ζητά την αλλαγή του Κανονισμού του ΟΑΕΕ , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Tην άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιω. Βρούτση, ζητά η ΕΣΕΕ για το θέμα που έχει προκύψει στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε όλες τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που συμμετέχει ο ΟΑΕΕ, όταν υπάρχουν ώριμα δικαιώματα από τον κύριο ασφαλιστικό οργανισμό, ο ΟΑΕΕ, βάσει του άρθρου 23 του Κανονισμού του, δεν εκδίδει τις απαιτούμενες αποφάσεις συνυπολογισμού όταν υπάρχουν οφειλές, έστω και αν αυτές αφορούν εισφορές που δεν «μετρούν» για τη σύνταξη.

Η πρακτική αυτή, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της η ΕΣΕΕ, είναι απόλυτα άδικη για τον ασφαλισμένο που δικαιούται να πάρει τη σύνταξή του από τον άλλο Οργανισμό, καθώς υφίσταται έναν έμμεσο εκβιασμό να εξοφλήσει οφειλόμενες εισφορές που δεν συνυπολογίζονται, αν θέλει να λάβει τη σύνταξη που δικαιούται κατά πλήρες μάλιστα δικαίωμα.

Το πρόβλημα χειροτερεύει, ειδικά τώρα που υπάρχει οικονομική στενότητα και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο για τον ασφαλισμένο να καλύψει τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τα πρόσθετα τέλη για να πάρει την πολυπόθητη σύνταξή του. Έτσι όμως, με αυτές τις ολοκληρωτικές ρυθμίσεις, άνθρωποι που έχουν καταβάλλει εισφορές μία ζωή, στερούνται της σύνταξης που δικαιούνται και κυριολεκτικά πετιούνται στο δρόμο, πράγμα ασφαλιστικά άδικο και κοινωνικά απαράδεκτο.

Η Συνομοσπονδία ζητά από τον υπουργό την άμεση παρέμβασή του για την τροποποίηση του άρθρου 23 του Κανονισμού του ΟΑΕΕ, οδηγώντας στην άρση αυτής της αδικίας και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων συνυπολογισμού από τον ΟΑΕΕ, ώστε να μπορέσει ο δικαιούχος να λάβει τη σύνταξή του. Καταλήγει δε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού είναι στην κατεύθυνση της δικαιότερης λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος και του κράτους πρόνοιας, την οποία το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει ταχθεί να ελέγχει και να προστατεύει.