Με τον Nikkei να γράφει μεγάλες απώλειες, οι ασιατικοί δείκτες κινήθηκαν αρνητικά στο σύνολο τους, με τα στοιχεία για τη μεταποίηση της Κίνας να προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές. Ο Nikkei έχασε 3,7% ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 3,4%.

Στην Κίνα, ο συνθετικός δείκτης της Σανγκάης κέρδισε 0,23% ενώ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,30%.

Στην Ν. Κορέα, ο Kopsi έχασε 0,58% και στην     Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έπεσε 0,72%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η ισχυροποίηση του γεν έναντι του δολαρίου επηρέασε αρνητικά τους μεγάλους εξαγωγείς της ιαπωνικής οικονομίας, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν ισχυρές απώλειες.

Στα μάκρο της ημέρας, η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες το Μάιο, καθώς επιβραδύνθηκαν τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως χάνει το ρυθμό της.

Ο HSBC/Markit PMI υποχώρησε στις 49,2 μονάδες το Μάιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012 και χαμηλότερα από τις 50,4 μονάδες του Απριλίου.

Τα στοιχεία είναι επίσης χαμηλότερα από την αρχική μέτρηση των 49,6 μονάδων, που υπολογιζόταν στις 23 Μαΐου. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση και άνω του 50 ανάπτυξη.

Facebook Comments