Αταλάντευτα κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θέση την οποία ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, υπενθύμισε χθες για πολλοστή φορά μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα για νέες, όπως όλα δείχνουν, διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μανιτάκης, παρά το γεγονός ότι φρόντισε να επισημάνει ότι η θέση για «μη απολύσεις», αποτελεί κυβερνητική επιλογή, φαίνεται ότι δέχεται εκ νέου ισχυρές πιέσεις -ανάλογες είχε δεχθεί και πριν από περίπου 5 μήνες- από την τρόικα, αλλά και από το εσωτερικό για να υιοθετήσει διαφορετική τακτική. Οπως λένε οι πληροφορίες, η τρόικα δεν ζητάει απλώς τον περιορισμό του Δημοσίου «με όποιον τρόπο».

Ζητεί τον περιορισμό του Δημοσίου «με συγκεκριμένο τρόπο», που δεν είναι άλλος από τις απολύσεις. Οι άμεσες απολύσεις των επίορκων και η διαθεσιμότητα, που έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά, δεν αρκούν στους δανειστές, οι οποίοι λίγους μήνες μετά επανέρχονται στην ελληνική πλευρά, ζητώντας ξανά κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μείωση που αναλογεί στο τρέχον έτος ανέρχεται στις 25.000. Επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά υπερέβη τους στόχους του περιορισμού -εφόσον το ζητούμενο ήταν ο περιορισμός και όχι οι απολύσεις βέβαια- μειώνοντας τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 -όταν ο στόχος για το 2012 ήταν στις 14.000- και αυτό μόνο με οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Βάσει αυτών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται εντός στόχων, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία ενός ανανεωμένου και λειτουργικού δημόσιου τομέα.

Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε πέντε ακόμη υπουργεία, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα σε έξι υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Μακεδονίας-Θράκης), μειώνοντας τον αριθμό των υπηρεσιών κατά σε ένα μέσο όρο της τάξης του 66%.

Facebook Comments