Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών και άλλων ενυπόθηκων δανείων, κάνοντας πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης για διευκολύνσεις σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά.

Η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να λάβει τις εγκρίσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουνίου, οπότε, μετά τη δημοσίευση των μέτρων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.

Οπως είναι γνωστό, η ρύθμιση προβλέπει 48μηνη περίοδο χαμηλών καταβολών με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος και αφορά ενήμερα δάνεια, για τα οποία η εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης-υποθήκη) της τράπεζας πρέπει να είναι επί της κύριας κατοικίας. Στις διατάξεις του νόμου μπορούν να περιλαμβάνονται δάνεια για τα οποία η τράπεζα δεν έχει καταγγείλει τη σύμβαση (συμβαίνει μετά τις 90 ημέρες μη καταβολής δόσης), ενώ δεν αποκλείονται από τη ρύθμιση και δάνεια τα οποία ήδη βρίσκονται σε διακανονισμό. Ετσι, διευκολύνονται όσοι προσπαθούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίοι ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών (8 στους 10).

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, δημιουργείται ένας μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε αυτή στην οποία βρισκόταν κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με το πιστωτικό ίδρυμα.
Επιπλέον, παρέχεται στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό μια μακρά περίοδος διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, η οποία είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που οι τράπεζες παρέχουν σήμερα στις δικές τους ρυθμίσεις. Για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εξασφαλίζεται, ακόμη και στην περίπτωση που τα εισοδήματά του μειωθούν, αφού η δόση του θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του, παραμένει ενήμερος, χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν και το μέλλον της πιστοληπτικής του ικανότητας, ενώ σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζεται η κύρια κατοικία του και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι με καθαρό ατομικό εισόδημα 15.000 ευρώ και οικογενειακό 25.000 ευρώ, ενώ για νοικοκυριά με τρία παιδιά και άνω, καθώς και με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το εισοδηματικό όριο φθάνει τις 30.000 ευρώ. Το εισόδημα κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το 2009.
Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και για τις τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες τις 15.000 ευρώ.

Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και για τις τρίτεκνες και άνω οικογένειες να μην είναι πάνω από 200.000 ευρώ. Επιπλέον, η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας να μην είναι πάνω από 250.000 και 300.000 ευρώ, αντίστοιχα. Επίσης, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου που έχει λάβει ο οφειλέτης έχει οριστεί στις 150.000 ευρώ.
Για όσους έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ η δόση επιβαρύνεται με κυμαινόμενο επιτόκιο που ορίζεται ως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ συν περιθώριο προσαύξησης 0,75%. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο σήμερα είναι 1,25%. Για εισοδήματα από 15.000 και πάνω, ισχύει το συμβατικό επιτόκιο που έχουν οι καταναλωτές στη δανειακή τους σύμβαση.
Η τράπεζα, εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα πρέπει σε διάστημα 55 ημερών να τον καλέσει για να υπογράψουν νέα σύμβαση που θα περιλαμβάνει την καταβολή χαμηλών δόσεων για την περίοδο των 48 μηνών.

Τι ισχύει για τους άνεργους

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, ή μηδενικό εισόδημα εάν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργους, προβλέπεται ότι για τα 4 χρόνια δεν θα καταβάλλουν καθόλου δόση. Παρέχεται, επιπλέον, δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος ενώ το δάνειο συνεχίζει να τοκίζεται κανονικά για 42 από τους 48 μήνες ρύθμισης. Ουσιαστικά, οι άνεργοι δεν θα πληρώνουν για 4 χρόνια αλλά μόνο για τους 42 μήνες τα ποσά αυτά θα κεφαλαιοποιούνται. Επιπλέον, αυτή η εξάμηνη άτοκη περίοδος μπορεί να «σπάσει» σε κομμάτια. Για παράδειγμα, εάν κάποιος απασχολείται ως εποχικό προσωπικό στον τουρισμό κ.λπ., ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες μπορεί να αξιοποιήσει 3 μήνες άτοκης περιόδου τη μία χρονιά και 3 την άλλη ή να εκμεταλλευτεί αυτή την ευελιξία όπως τον εξυπηρετεί καλύτερα. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ώστε να αποδεικνύουν την ανεργία στην οποία έχουν περιέλθει. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ εξαιρούνται από αυτήν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Facebook Comments