Επενδυτική εταιρία με έδρα τις ΗΠΑ υπέβαλε πρόταση έκπληξη για την εξαγορά έως και του 10% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες προβληματίζοντας τους παράγοντες της αγοράς καθώς η εταιρία δεν είναι γνωστή και η τιμή που προσφέρει είναι χαμηλή. Διαπραγματευτές ομολόγων που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επιτυχία της προσφοράς.

Στην πρόταση που ανακοίνωσε η Japonica Partners την Τρίτη αναφέρει ότι θέλει να αποκτήσει ομόλογα ονομαστικής αξίας έως 2,9 δις ευρώ.


Η εταιρία, με έδρα της στη νήσο Rhode, προσφέρει στους κατόχους το 45% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων με τους επενδυτές να προσδιορίζουν την τελική τιμή της προσφοράς (Dutch auction).
H τιμή που προσφέρει η Japonica είναι χαμηλότερη της τρέχουσας στην αγορά. Τουλάχιστον ένα ομόλογο διαπραγματευόταν την Τρίτη στο 60% της ονομαστικής του αξίας.


Διαπραγματευτές ομολόγων που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επιτυχία της προσφοράς καθώς η τιμή είναι χαμηλότερη της τρέχουσας ενώ η εταιρία είναι άγνωστη.
Άλλος διαπραγματευτής είπε ότι η χρονική περίοδος για την αποδοχή της προσφοράς, έως την 1η Ιουλίου, είναι πολύ μεγάλη.
“Είναι μια περίεργη προσφορά”, είπε.


Άνώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στo Reuters ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με την Japonica.
H εταιρία είπε ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είναι ευμετάβλητη, πολύ ρηχή και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την πραγματική της αξία.
Εκπρόσωπος της εταιρίας δημοσίων σχέσεων CNC Communications που εκπροσωπεί την Japonica είπε ότι η προσφορά είναι ελκυστική για τους ομολογιούχους που θέλουν να ρευστοποιήσουν. Στις τηλεφωνικές κλήσεις στα γραφεία της εταιρίας απαντούσε αυτόματος τηλεφωνητής.
Η ταυτότητα της εταιρίας προκαλούσε επίσης την έκπληξη των συμμετεχόντων στην αγορά ομολόγων. Ένας επενδυτής είπε ότι ήξερε την Japonica ως εταιρία που επενδύει σε αναδιαρθρώσεις εταιριών και όχι ως εταιρία που επενδύει σε ομόλογα.
Η εταιρία ιδρύθηκε το 1988 από τον Paul Kazarian, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Δεν δημοσιοποιεί τα υπό διαχέιριση κεφάλαιά της ενώ είπε ότι δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ελληνική κυβέρνηση. 

Facebook Comments