Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ κάνοντας λόγο για συνθήκες στην αγορά καυσίμων που φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός ντόμινο κατάρρευσης που θα απειλήσει όλη την αλυσίδα διακίνησης.

Μετά τις πολλαπλές αυξήσεις του ΕΦΚ και ΦΠΑ και τον περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά επήλθε ουσιαστικό πάγωμα των πιστώσεων επεσήμαναν στον υπουργό. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις εταιρείες και τα πρατήρια αλλά και στις εξαγωγικές εταιρείες καθώς και στις κατασκευαστικές που αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν εκ νέου τα μεγάλα έργα.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες επανέφεραν το θέμα της προκαταβολής του ΕΦΚ, που ισχύει μόνο για τον κλάδο των πετρελαιοειδών και συνιστά μοναδική ελληνική πρωτοτυπία καθώς σε κανένα άλλο κλάδο αλλά και σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν προκαταβάλλεται ο φόρος. Η στρέβλωση αυτή ίσχυε και παλαιότερα ωστόσο αντιμετωπίζονταν, όσο ο φόρος ήταν μικρότερος.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και ότι θα επανέλθει, ώστε να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο για την καταβολή του ΕΦΚ, με πλήρη διασφάλιση και παροχή εγγυήσεων προς το δημόσιο από τις εταιρείες, ούτως ώστε η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί να διοχετευτεί στην αγορά και να δώσει πολύτιμη ανάσα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα του λαθρεμπορίου και η επέκταση και η ενίσχυση των μέτρων που αφορούν στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Facebook Comments