Συνάντηση Μπαρόζο-Ραχόι για την πορεία της Ισπανίας και την ανεργία

MarketNews

Συνάντηση Μπαρόζο-Ραχόι για την πορεία της Ισπανίας και την ανεργία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ισπανία και στην Ευρώπη—ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου που είναι αφιερωμένη στο πρόβλημα της ανεργίας—βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Όπως σημείωσε ο Μπαρόζο στη συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας λίγο μετά τη συνάντησή τους, συζήτησαν θέματα που άπτονται της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, τρόπους για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, τη συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Ισπανία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά και για την καταπολέμηση των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, η ανταγωνιστικότητα της ισπανικής οικονομίας μπορεί να βελτιωθεί εάν η Ισπανική κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Ο Ζ. Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, ότι αργούν να αποδώσουν καρπούς, αλλά φέρνουν θετικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να διορθώσει τις διαρθρωτικές ανισορροπίες της ισπανικής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι μεν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ισπανική κυβέρνηση θα το έχει φέρει εις πέρας ως το τέλος του 2014. Όσον αφορά την ΕΕ, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση και να υπάρξει περισσότερη πολιτική ένωση στην Ευρώπη.