Αντιμέτωποι με αναδρομική κράτηση 1% επί του συνόλου των αποδοχών τους, από τον Ιανουάριο του 2011, βρίσκονται περίπου 43.000 τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής διάταξης νόμου που παραμένει παγωμένη από το 2012.

Πρόκειται για ενεργοποίηση διάταξης που θεσπίστηκε το 2011 και προβλέπει την επιβολή εισφοράς 1% στους δημοσίους υπαλλήλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους, υπέρ ΟΑΕΔ. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας και έπειτα από εισήγηση και των εκπροσώπων των τραπεζών, οι τραπεζοϋπάλληλοι εξαιρέθηκαν από την εισφορά.

Ομως, ο πρώην υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στις 25 Ιουνίου 2015 έκανε δεκτή γνωμοδότηση του 6ου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία εκδόθηκε στις 26 Μαΐου 2015, με την οποία προέβλεπε την επέκταση αυτής της εισφοράς -και μάλιστα αναδρομικά- στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των οργάνων της ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι της οποίας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησαν από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να μην επιβληθεί νέο χαράτσι. Παρουσία και εκπροσώπων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων επεσήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και οι εργοδότες τους καταβάλλουν ήδη 6% υπέρ ανεργίας, ήτοι 1,83% εισφορά εργαζόμενου και 3,17% εισφορά εργοδότη.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι θα παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα αποδεχθεί την οριστική γνωμοδότησή του, όταν αυτή εκδοθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ θα επιδιώξει να μην εφαρμοστεί η απόφαση αναδρομικά, καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα κοστίζει σε κάθε έναν τραπεζοϋπάλληλο τουλάχιστον έναν μισθό.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων της, η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Facebook Comments