«Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και οι διαρθρωτικές αλλαγές άρχισαν να υλοποιούνται με μεγαλύτερη ένταση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του στο 2ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη.

«Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι η δική μας συμμετοχή, είναι η συμμετοχή αυτών που θέλουν να αναγνωρίσουν την προσπάθεια της χώρας και να επενδύσουν στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «η εικόνα που έχουμε φέτος είναι πολύ καλύτερη από την περσινή χρονιά.

Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση της χώρας εντός αυτής και έχει ενισχύσει την αξιοπιστία της εκτός της χώρας. Κι αυτό καταδεικνύεται από τη συμμετοχή σήμερα στο συνέδριο».

Σε ερώτηση για το κλίμα που εισέπραξε από τους ξένους επενδυτές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε «ένα κλίμα, πρώτα απ όλα, αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κοινωνία μέσα από τις τεράστιες θυσίες για δημοσιονομική προσαρμογή και σταθεροποίηση της κατάστασης. Είναι γεγονός ότι οι δείκτες επιβεβαιώνουν αυτή τη βελτίωση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές άρχισαν να υλοποιούνται με μεγαλύτερη ένταση, κυρίως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το ζητούμενο τώρα είναι να αφήσουμε στην άκρη πανηγυρισμούς, να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να ενισχύσουμε το μέλλον της χώρας, αντιμετωπίζοντας τα δυο μεγάλα προβλήματα που είναι η ανεργία και η ύφεση. Είμαι αισιόδοξος ότι με τις πολιτικές που ακολουθούμε, αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε, εμπλουτίζοντας τη δημοσιονομική πολιτική με αναπτυξιακές δράσεις. Αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, απαντώντας στο ερώτημα σε ποιους τομείς υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από ΗΠΑ, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «δείχνουν ενδιαφέρον για όλες τους τομείς που μπορούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως, ξεκινώντας από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά και σε μια σειρά από άλλους τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους εταίρους».

Τέλος, σχολιάζοντας αμερικανικά δημοσιεύματα με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «επιβεβαιώνονται αυτά που προανέφερα, τόσο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, η οποία υλοποιείται στη χώρα, όσον αφορά και τις διαθρωτικές αλλαγές και την έναρξη των αποκρατικοποιήσεων.

Μη λησμονείτε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που γίνεται στη χώρα είναι πρωτόγνωρη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταίρων, με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2013 θα έχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και επίσης θα έχει κυκλικά διορθωμένο πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Αυτό θα είναι το υψηλότερο, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Και αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στην αλλαγή της εικόνας για την ελληνική οικονομία και στο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών αναφέρθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών του Φόρουμ, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης.

Facebook Comments