Οι σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι αισιόδοξοι για την Ελλάδα δεν είναι τόσο οι αναλυτές που προβλέπουν χαμηλότερη πτώση του ΑΕΠ το 2013 και ανάκαμψη από το 2014, αλλά μάλλον οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που βλέπουν τώρα την Ελλάδα με πολύ ευνοϊκή ματιά, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε έως το τέλος του 2012, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Αισιόδοξες είναι οι πραγματικές εξελίξεις όπως οι ακόλουθες:

Πρώτον, ήδη ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος αναπλήρωσης των ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης στους παλαιούς μετόχους της Τραπέζης και με πώληση μετοχών σε νέους μετόχους και μάλιστα με υπερκάλυψη της συνολικής έκδοσης, ύψους € 457,1 εκατ., κατά 1,65 φορές. Επιπλέον, προεξοφλείται ήδη η επιτυχία και των αντίστοιχων προγραμμάτων ανα-κεφαλαιοποίησης των άλλων συστημικών τραπεζών, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Είναι εμφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι το αντίθετο του “Grexit” που κυριάρχησε στην Ελλάδα το 2011 και το 2012 και οδήγησε στον καταποντισμό του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά τα έτη αυτά. Είναι επίσης το αντίθετο της διαβάθμισης C «χωρίς προοπτικές» της εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys και των συνεχιζόμενων εκτιμήσεων πολλών εγχώριων και ξένων αναλυτών για περαιτέρω μεγάλη εμβάθυνση της ύφεσης στην Ελλάδα το 2013 και το 2014. Έχουμε τώρα ένα σημαντικό αριθμό εγχώριων και ξένων επενδυτών που είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους με βάση την πίστη τους στο μέλλον της Ελλάδος μέσα στο Ευρώ και στην μελλοντική ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, πολλοί άλλοι διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές έχουν λάβει (ή/και επιδιώκουν να λάβουν) αυξημένες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα. Άλλοι επενδυτές έχουν ήδη υποβάλλει προσφορές, ή/και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και προγραμματίζουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε συνέχεια των τοποθετήσεών τους στις επιχειρήσεις που περνούν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει η Alpha Bank.

Επίσης, όλο και περισσότερο καταγράφονται από τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και παρακολουθούνται συστηματικά οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων, οι οποίες θα επιδιωχθούν δυναμικά μόλις ανακοινωθεί η (αναμενόμενη, αλλά ήδη πολύ καθυστερημένη) εκλογίκευση (ελπίζεται να πρόκειται πραγματικά για εκλογίκευση και όχι για μια άλλη προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου μέσω) της φορολογίας των ακινήτων. Τέλος, και οι ελληνικές επιχειρήσεις σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους επιδιώκουν τώρα με καλές προοπτικές την συμμετοχή τους σε επενδυτικά προγράμματα και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την ανάπτυξή τους στο νέο εξαιρετικά βελτιωμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Αντίθετα με τα ανωτέρω, οι τεράστιες επενδυτικές τοποθετήσεις που πόνταραν στη χρεοκοπία και στην έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ ρευστοποιούνται τώρα εσπευσμένα, προφανώς με σημαντικές ζημιές.

Γενικά, οι επενδυτές που βλέπουν τώρα σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, δεν κινούνται επειδή παρασύρθηκαν από την επικοινωνιακή (και, όπως φαίνεται να υποστηρίζεται, όχι ρεαλιστική) αισιοδοξία εκείνων που προβλέπουν έγκαιρη ανάκαμψη από το 2014.
Στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και εξελίξεις στη χώρα οι οποίες δείχνουν τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί και σηματοδοτούν την προοπτική για έγκαιρη ανάκαμψη και για έναρξη μιας υγιούς διαδικασίας μείωσης της πολύ υψηλής ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αναμφισβήτητα ακόμη υπάρχουν και αντιμετωπίζονται σε πολλούς τομείς.

Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη έως τώρα είναι η εντυπωσιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μετά τις καταλυτικές αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2012. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε ανοδικά στην Ελλάδα τόσο τον Απρίλιο του 2013 (παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο), όσο και τον Μάιο του 2013. Αυτή η συνεχής κατά τους τελευταίους 7-μήνες άνοδος της οικονομικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες (παρά τη μικρή οπισθοχώρησή τους τον Απρίλιο του 2013) και την είσπραξη των δόσεων της χρηματοοικονομικής ενίσχυσης της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ και από το ΔΝΤ, ύψους άνω των € 60 δισ. (μετά και την πρόσφατη επιτυχή εξέταση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής από την Τρόικα), συνεπάγονται πολύ θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2013 και το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Εξίσου σημαντικές και ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις και στην αγορά εργασίας της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ροών προσλήψεων – απολύσεων εργαζομένων που δημοσιεύονται από τον ΟΑΕΔ και το Υπ. Εργασίας (σύστημα ΕΡΓΑΝΗ).

Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι επιχειρήσεις (παρά τη μείωση των μισθών και παρά την μείωση των αποζημιώσεων στις απολύσεις) δεν προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Οι προσλήψεις έχουν τώρα αυξηθεί σημαντικά παρά το ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, τονίζει η Alpha.

Επιπλέον των ανωτέρω, ευνοϊκή εξέλιξη αποτελεί και η σημαντική επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου (εκτός καυσίμων) στο -6,5% τον Μάρτιο του 2013, από το -14,8% στο 1ο 2μηνο.13.

Κριτική στη Moodys

Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, η Moodys σε πρόσφατη παρέμβασή της για την ελληνική οικονομία διατηρεί τη διαβάθμισή της για το ελληνικό κρατικό χρέος που διακρατείται από τον ιδιωτικό τομέα με τα ακόλουθα επιχειρήματα: α) Θεωρεί, προφανώς, ως άνευ σημασίας τη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ιδιαίτερα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε. β) Παραθέτει την πτώση των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά € 15 εκατ. στο 1ο 3μηνο του 2013 ως ένδειξη ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία του τομέα αυτού στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρει: (1) ότι ακόμη και σε αυτό το 3μηνο το τουριστικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό στα € 66,1 εκατ., από έλλειμμα € 7,1 εκατ. στο 1ο 3μηνο.12, συμβάλλοντας θετικά στην μεταβολή του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο.2013 και (2) το ότι ο Τουρισμός στην Ελλάδα αρχίζει ουσιαστικά από τον Μάιο και ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι σημαντικά αυξημένος το 2013, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος. γ) Παραθέτει την πτώση κατά -12,7% τον Μάρτιο του 2013 της αξίας των παραγγελιών ορισμένων βιομηχανικών κλάδων της χώρας (δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικοί κλάδοι, όπως τα τρόφιμα και τα μη μεταλλικά ορυκτά), για να δείξει «την συνεχιζόμενη αδυναμία της ελληνικής βιομηχανίας να αυξήσει τα έσοδά της και τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχει λάβει από τις τράπεζες».

Παραλείπει, ωστόσο, να αναφέρει το γεγονός ότι η πτωτική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα έχει ήδη τερματιστεί, με άνοδο της παραγωγής κατά 1,7% στο 4ο 3μηνο του 2012 και με μικρή πτώση κατά -0,3% στο 1ο 3μηνο του 2013.

Τέλος, ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα του αναμενομένου στο 1ο 4μηνο του 2013, κυρίως λόγω του δραστικού περιορισμού των πρωτογενών δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της μεγάλης υστέρησης των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως της υστέρησης των ιδίων εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) που αυξάνουν (αντί να μειώνουν) τις ανάγκες τους για επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτιμά η Alpha.

Facebook Comments