Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αρκετά χαλαρός στη σημερινή συνέντευξη τύπου, καθώς δεν υπήρχε κάποια δύσκολη απόφαση να παρθεί, ούτε σκληρές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους να απαντήσει. Περιορίστηκε στο να αναφέρει περίπου τις ίδιες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης σε σχέση με την προηγούμενη φορά, και να αφήσει ανοιχτό το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων.

Γενικά είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει και θα παρακολουθεί την πορεία των σχεδιασμών, αναμένοντας μια σταθεροποίηση προς το τέλος του 2013. Ζήτησε επίσης από τις χώρες να δουλέψουν πάνω στις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί για να μειώσουν τα χρέη τους.

Ο Ιταλός τραπεζίτης επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι της Ευρωζώνης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, λόγω και τη μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Ανέφερε ότι βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,4% για το 2013, και στο 1,3% το 2014.

Όσον αφορά το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, ανέφερε ότι συζητήθηκε και ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για μια τέτοια απόφαση, χωρίς όμως να προχωρά σε μια τέτοια απόφαση άμεσα.

Στην ουσία της συνέντευξης τύπου, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την οικονομική πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2013, και πρόσθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα σταθεροποιηθούν το 2014. Γενικά, έδειξε να πείθει τις αγορές στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οδηγώντας το κοινό νόμισμα υψηλότερα, χωρίς όμως να ρισκάρει μια θετική πρόβλεψη γιατί γνωρίζει ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά.

Facebook Comments