’Γκρεμίζεται’ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Bloomberg

Σημαντική πτωτική τάση, η οποία λίγο πριν από τις 16:30 έφτανε στο 6%, παρατηρείται στον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, αμέσως μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνησία, όπου έδειξε ότι δεν υποχωρεί από τις αρχικές του απόψεις σχετικά με τις διαδηλώσεις.

Ερντογάν: «Δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε»

Ανυποχώρητος παρουσιάζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρά τις διαδηλώσεις. Υπέκυψε στα τραύματά του αστυνομικός που τραυματίστηκε στο κεφάλι όταν έπεσε από γέφυρα, ενώ καταδίωκε διαδηλωτές. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ξένοι υπήκοοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ένας Έλληνας, κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων ο Ερντογάν είπε «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων». Ο Ερντογάν είπε «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».

«Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο περί ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ, παρά τις διαδηλώσεις, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.