Συνεδρίαση ευρωπαϊκών αγορών: Ο Nowotny της ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση έχει υποτιμηθεί και θα πρέπει να εξεταστούν έκτακτα εργαλεία πολιτικής. Μικρή υποχώρηση στο ευρώ, η Bundesbank μειώνει τις προβλέψεις…
Τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά νομίσματα πήραν… ανάσες σήμερα ενόψει της κρίσιμης ανακοίνωσης των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ το μεσημέρι.

Το ευρώ διαπραγματεύεται χαμηλότερα έναντι του δολαρίου μετά τις αρνητικές δηλώσεις του Nowotny της ΕΚΤ. Χθες μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων, ο Mario Draghi ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παρ’ όλα αυτά, ο Nowotny εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος δηλώνοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας έχει υποτιμηθεί και ότι η Ευρωζώνη αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, ο Nowotny δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει αναλυτικά και μη συμβατικά εργαλεία πολιτικής, καθώς όλα οι υπόλοιποι τρόποι έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, ο Nowotny παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ μπορεί να μη χρειαστεί να κάνει περισσότερα αν η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο.

Αρνητικά ήταν και τα νέα από την πλευρά της Bundesbank, η οποία «έκοψε» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2013 στο 0,3% από το 0,4% και αυτές για το 2014 στο 1,5% από το 1,9%. Η Bundesbank ανέφερε ότι δεν αναμένει νέα στήριξη για την Ευρωζώνη έως το 2014.

Στη Βρετανία, το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο ξεπέρασε ελαφρώς της εκτιμήσεις της αγοράς τον Απρίλιο στις -2,679 δισ. στερλίνες, βελτιωμένο από τις -3,249 δισ. στερλίνες το Μάρτη. Ωστόσο, η στερλίνα δεν αντέδρασε σημαντικά στην ανακοίνωση και διαπραγματεύεται κάτω από το 1,5600 έναντι του δολαρίου μετά το ράλι των δύο προηγούμενων ημερών.

Το ευρώ διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,3200 δολάρια και το ζεύγος μπορεί να συναντήσει αντίσταση στο υψηλό τριών μηνών που σημείωσε χθες στο 1,3306. Επόμενη στήριξη η ισοτιμία μπορεί να βρει γύρω από το 1,3200, επίπεδο στο οποίο είχε συναντήσει πρόσφατα αντίσταση.

Facebook Comments