Oμπάμα: «Η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο»

MarketNews

Oμπάμα: «Η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο» , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε ότι τα προγράμματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο και διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πολίτες ότι «κανείς δεν ακούει» τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους.

Παρεμβαίνοντας για δεύτερη φορά αφότου ο Τύπος αποκάλυψε την υπόθεση, ο Ομπάμα έκρινε απολύτως αναγκαίο να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς η χώρα εξακολουθεί να απειλείται από επιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, προασπίστηκε τα κυβερνητικά προγράμματα για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των Αμερικανών στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο, επιμένοντας ότι συνοδεύονται από εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών από καταχρήσεις.

"Κανείς δεν ακούει τα τηλεφωνήματά σας. Το πρόγραμμα δεν αφορά αυτό το πράγμα», τόνισε.

Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ αποκάλυψε την Πέμπτη ότι οι ομοσπονδιακές αρχές παρακολουθούν τους διακομιστές πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως των Google, Apple και Facebook, με σκοπό να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα αρχεία που θα επιτρέπουν στους αναλυτές να εντοπίζουν τις κινήσεις και τις επαφές των προσώπων που τους ενδιαφέρουν.

Και η Μ. Βρετανία έπαιρνε στοιχεία από τις μαζικές παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ

Ανάμεσα στα δεκατρία έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τους Anonymous βρίσκεται και πολύ σημαντικό έγγραφο του Πενταγώνου με την ονομασία «Strategic Vision» που παρουσιάζει σχέδιο ελέγχου του Διαδικτύου και από την Μ. Βρετανία. Στα έγγραφα υπάρχουν αρκετές αναφορές του ρόλου στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων «PRISM». Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνουν τηλεφωνικά δεδομένα στις ΗΠΑ και έχουν πρόσβαση στους σέρβερ ομίλων πληροφορικής όπως οι Google και Facebook. Η συζήτηση για το αν η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή την ώρα που προσπαθεί να τους προστατεύσει από την τρομοκρατία, κλιμακώθηκε δραματικά με τις πληροφορίες ότι οι αρχές συλλέγουν δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες τηλεφώνων και παίρνουν στοιχεία από τους σέρβερ εννέα εταιρειών του Ίντερνετ.

Η αμερικανική πολιτική τάξη αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις των εφημερίδων «Γκάρντιαν» και «Ουάσινγκτον Ποστ» γι αυτές τις πρακτικές, για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν υποψίες, που όμως ουδέποτε είχαν επιβεβαιωθεί.

Ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως οι διαρροές στις δύο εφημερίδες απειλούν την εθνική ασφάλεια. Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν «μια εν δυνάμει απειλή για τη δυνατότητά μας να εντοπίζουμε και να απαντούμε στους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα μας», γράφει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» δημοσίευσε μια μυστική δικαστική εντολή η οποία υποχρεώνει την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), κατόπιν αιτήματος του FBI, το σύνολο των τηλεφωνικών δεδομένων των συνδρομητών της από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο, βάσει ενός νόμου που είχε ψηφιστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Κοινοβουλευτικοί επιβεβαίωσαν στη συνέχεια πως το πρόγραμμα υφίσταται με αυτή τη συστηματική μορφή από το 2007, αλλά δεν αφορά παρά τα «μεταδεδομένα», όπως ο αριθμός που καλείται και η διάρκεια της κλήσης, και όχι το περιεχόμενο των συνομιλιών.

"Η υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα του προέδρου είναι η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οφείλουμε να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε τις απειλές που δημιουργούνται από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Το σύστημα επέτρεψε να αποφευχθεί «μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση» στις ΗΠΑ «αυτά τα τελευταία χρόνια», διαβεβαίωσε μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Ρότζερς.

Οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες στους σέρβερ της NSA, εξήγησαν άλλοι κοινοβουλευτικοί, αλλά δεν αναλύονται παρά μόνον όταν υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες.

"Αν ένας αριθμός αντιστοιχεί σένα τρομοκρατικό αριθμό ο οποίος καλείται από ένα αμερικανικό αριθμό τότε μπορεί να επισημανθεί και μπορούν να ζητήσουν μια δικαστική εντολή για να προχωρήσουν μακρύτερα σ αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάξμπι Τσάμπλις, ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας.

Χάρη σε μια σύμπραξη με τις εταιρείες αυτές, η υπηρεσία κατασκοπείας μπορεί άμεσα και χωρίς δικαστική εντολή να διαβάζει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και να ακούει τις συνομιλίες χρηστών, εφόσον υπάρχει «εύλογη» πιθανότητα ο ένας από τους συνομιλητές να βρίσκεται στο εξωτερικό, καθώς η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί δικαστική εντολή μόνον όταν αμφότεροι οι συνομιλητές είναι Αμερικανοί.

Από την πλευρά της, η Google απάντησε με ανακοίνωσή της ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν έχουν κάποια «κρυφή πόρτα εισόδου» στους σέρβερ της.

Η Apple αρνήθηκε επίσης ότι έχει γνώση αυτού του προγράμματος: «Δεν παρέχουμε καμιά απ ευθείας πρόσβαση στους σέρβερ μας σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κάθε υπηρεσία αυτού του είδους που αναζητεί δεδομένα για ένα πελάτη πρέπει να έχει δικαστική εντολή», υποστήριξε ένας εκπρόσωπος, ο Στιβ Ντάουλινγκ.

Όμως οι αποκαλύψεις αυτές συγκεκριμενοποίησαν τους χειρότερους φόβους των υποστηρικτών των ατομικών ελευθεριών, που προσπαθούν να ρίξουν φως στη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act), ο οποίος ψηφίσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Αυτό υπερβαίνει τον Όργουελ», κατήγγειλε ο Τζαμίλ Τζάφερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), επικαλούμενος το φουτουριστικό βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ.

Λίγοι κοινοβουλευτικοί, δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι, κατήγγειλαν μια «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» προσβολή της ιδιωτικής ζωής, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

«Η κατάσχεση και η παρακολούθηση από την NSA σχεδόν όλων των πελατών της Verizon είναι μια εντυπωσιακή επίθεση εναντίον του Συντάγματος», κατήγγειλε ο ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ.

Το 2006, η εφημερίδα USA Today είχε προκαλέσει σοκ αποκαλύπτοντας πως η NSA συγκέντρωνε μυστικά τα δεδομένα επικοινωνιών Αμερικανών από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το πρόγραμμα δεν αφορούσε τότε παρά τις επικοινωνίες ανάμεσα σε ένα συνομιλητή στις ΗΠΑ και έναν άλλο στο εξωτερικό. Στη συνέχεια το πρόγραμμα τέθηκε υπό την αιγίδα ενός μυστικού δικαστηρίου από 11 δικαστές που είναι αρμόδιο να εγκρίνει οποιαδήποτε υποκλοπή.

Η Verizon αρκέσθηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η εταιρεία είναι νομικά υποχρεωμένη να υπακούει σε τέτοιες δικαστικές εντολές.