Την ανάγκη διεύρυνσης των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να μην κρατικοποιηθεί το κόμμα επισημαίνει η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, ενώ παράλληλα τονίζεται η θέση για τήρηση του μνημονίου αλλά και η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος.

Στην εισήγηση διευκρινίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με όρους στήριξης της προσπάθειας των ανατροπών, άρα με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι με όρους αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων που θα διασφαλίζουν μεν την εκλογική και κυβερνητική συνέχεια, αλλά θα διαμορφώνουν ελαστικές ιδεολογικές σχέσεις.

Επίσης, η εισήγηση επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που έχει πολλές φορές διατυπωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την ένταξη στελεχών στον κρατικό μηχανισμό. Για το θέμα αυτό η εισήγηση τονίζει ότι η κρατικοποίηση του κόμματος που τους έξι αυτούς μήνες υπήρχε ως ερώτημα και φόβος, είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός. Αυτό , προσθέτει, μπορεί να συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της στελέχωσης του κράτους – που είναι αναγκαία – αυτή γίνει χωρίς προγραμματισμό, αξιολόγηση και ιεράρχηση με αποτέλεσμα το κράτος να απορροφήσει με ευθύνη της ηγεσίας, αλλά και των μελών του, όλο το κόμμα. Το κόμμα, επισημαίνεται, θα αρχίσει τότε να λειτουργεί ως μηχανισμός στελέχωσης του κράτους ή ως προσωρινή λύση για τα κυβερνητικά στελέχη που αποχωρούν από τις θέσεις τους. Υπό αυτό το πρίσμα, «το κόμμα και η κυβέρνηση, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης, θα χάσουν την προνομιακή σχέση με την κοινωνία. Το κόμμα αντί για αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση θα μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό έκφρασης όχι συλλογικών αναγκών, αλλά ατομικών επιθυμιών».

Ενόψει του συνεδρίου, η εισήγηση της ΠΓ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 30.000 μελών του. Εκείνων δηλαδή που πήραν μέρος στις διαδικασίες του 2012 και προσθέτει ότι η Κ.Ε. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ως τέτοιες προτείνονται:
1. Κεντρική πολιτική καμπάνια για οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ
2. Προτεραιότητα στην ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο
3. Ίδρυση Ο.Μ. σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο
4. Λειτουργία και ουσιαστική δράση συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων.
5. Ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στην διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Βασική ιδεολογική θέση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο» και σημειώνει ότι «στόχος μας παραμένει ο απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Για την επόμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί ψηλά στην ιεράρχησή του «μια σειρά από κρισιμότατες μάχες που υπερβαίνουν το εθνικό πεδίο και απαιτούν πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, όπως αυτή για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ή αυτή για την απόρριψη της Διατλαντικής Συνθήκης Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP)». Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ερχόμενο Δεκέμβρη λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής . Η εισήγηση τονίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνει κατορθωτή η σύνταξη και αποδοχή μιας νέας συμφωνίας, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αέριων ρύπων, μιας συμφωνίας φιλόδοξης, νομικά δεσμευτικής, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα κράτη και όλους τους μεγάλους ρυπαντές.

Facebook Comments