Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

MarketNews

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα   , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει από την πλευρά της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υφεσιακά μέτρα.

Την Τρίτη το μεσημέρι θα ξεκινήσει η επεξεργασία του από τις συναρμόδιες επιτροπές με την ακρόαση φορέων έως και την Τετάρτη.

Εξάλλου, την Πέμπτη το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου και την Παρασκευή η συζήτηση επί των άρθρων που θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή τους. Επίσης θα γίνει ενεργοποίηση της «ώρας του Πρωθυπουργού».

Το πολυνομοσχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις για τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων και την επιβολή ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε πολύ παλιά ακίνητα που υπερβαίνει και τα 100 έτη.

Αναφερόμενος εξάλλου στη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι το μέτρο θα δρομολογηθεί για να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ.ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από 1.1.2015 καθώς και η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο.

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Έτσι προβλέπεται ότι:

- πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή
- καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).

- η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων, ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται και σε όσους έχουν ασκήσει διοίκηση με κάθε τρόπο στην εταιρεία που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει ακόμη και αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα του διαχειριστή ή υπεύθυνου της εταιρείας στο παρελθόν.

- μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων.

- Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.