Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 1.194,94 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,20% στις 6.411,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,53% στις 3.872,59 μονάδες και ο δείκτης DAX  στη Φραγκφούρτη διαμορφώθηκε στις 8.254,68 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,93%. Ο ιταλικός FTSE Mib σημείωσε άνοδο 1%, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,61%, ενώ ο ελβετικός SMI κέρδισε 2,13%.

Θετικά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX και τον RTS να κλείνουν στο +2,1%. Ο τουρκικός ISE σημείωσε άλμα 3,21%.

Στα μάκρο της ημέρας, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, για εφέτος και το επόμενο έτος, αναφέροντας πάντως ότι η Ευρωζώνη έχει φύγει από τον πάτο της ύφεσης.

Η Bundesbank προβλέπει ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα είναι 0,3% φέτος και 1,5% το 2014 έναντι 0,4% και 1,9%, αντίστοιχα, που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και αν σε αυτές θα πάρουν σταδιακά το πάνω χέρι οι επεκτατικές δυνάμεις. Η συνέχιση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας είναι εξ ίσου σημαντική προϋπόθεση στις προβλέψεις που κάναμε », δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Σε άλλα στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 2,3% τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου και ξεπέρασαν κατά πολύ την άνοδο 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.
Πάνω από τις προσδοκίες κινήθηκαν και οι γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,9% έναντι ανόδου μόλις 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε ελαφρώς στα 17,7 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωσή του στα 17,2 δισ. ευρώ.

Το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ για τον Απρίλιο, «γράφοντας» αύξηση στις εξαγωγές και τις εισαγωγές.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4,1% στα 37,83 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,8% στα 42,34 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία.

 

Wall Street


Θετικά ανταποκρίθηκαν οι επενδυτές στα νέα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η αγορά στη Wall Street να καταγράφει σημαντικά κέρδη.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη παράλληλη αύξηση της ανεργίας στο 7,6%, η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Ωστόσο, η συγκρατημένη αυτή βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, δείχνουν ότι η ανάπτυξη δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλη, ώστε να επιτρέψουν στην FED να περιορίσουν το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και των αναπτυξιακών μέτρων, κάτι που «άγχωνε» τους επενδυτές.

Αυτή την ώρα ο Dow Jones κερδίζει +1,23%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο +1,01% και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq προσθέτει +0,93%.

Facebook Comments