Με 154 «ναι», αλλά τη διαφοροποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου σε σειρά άρθρων, υπερψηφίστηκε λίγο μετά τη 1 το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή το νομοσχέδιο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Η επιψήφιση της συμφωνίας σηματοδοτεί την «απελευθέρωση» της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Στην ψηφοφορία μετέσχαν 294 βουλευτές. Απουσίαζαν οι Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Άννα Καραμανλή από τη ΝΔ, η Φώφη Γενηματά και ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ και η Κατερίνα Μάρκου από Το Ποτάμι. Όλοι έστειλαν επιστολή με την οποία εκφράζουν πρόθεση ψήφου, η ωστόσο δεν προσμετρήθηκε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» σε όλα, οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, πλην του άρθρου 14 στο οποίο είπαν «ναι», οι βουλευτές της ΧΑ είπαν «όχι» σε όλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το ν/σ ενώ υπερψήφισαν τα άρθρα 14 και 17, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν, οι βουλευτές του Ποταμιού καταψήφισαν το ν/σ και υπερψήφισαν μόνο το άρθρο 10, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων είπαν επίσης «όχι».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Νικολόπουλος διαφοροποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ, ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψηφίζοντας τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της εθνικής αντιπροσωπείας δεν έλειψε η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όχι μόνο για τα μέτρα που προβλέπονται στο ν/σ, αλλά και για θέματα όπως οι δηλώσεις πόθεν έσχες των κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και η επιστολή του ΥΠΕΞ σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πλήρη πολιτική στήριξη στον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Γιώργο Σταθάκη παρέσχε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση των των εκκρεμών υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ για ένα ακόμη χρόνο, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα, τα γνωρίζατε και τα γνωρίζαμε όλοι και τα γνωρίζατε όταν ψηφίζατε μαζί μας τις συμφωνίες».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία για την παράταση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαμηνύοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση και ότι θα ψηφίσει μόνο όποια μέτρα θεωρεί σωστά και όχι τα υφεσιακά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε τη βοήθεια ευρωπαίων επιτρόπων και αρχηγών κρατών, όπως ο Πιερ Μοσκοβισί και η Άνγκελα Μέρκελ, ώστε η αντιπολίτευση να πειστεί να ψηφίσει τα μέτρα.

«Όχι μόνο δεν αμφισβητείτε τα αντιλαϊκά μέτρα που παραλάβατε, αλλά φέρατε και χειρότερα καινούργια και ασκείτε κριτική γιατί η αντιπολίτευση δεν στηρίζει τα προαπαιτούμενα» τόνισε o γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

Κατά της κυβέρνησης έβαλλε για την υπόθεση πόθεν έσχες των υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Γιώργου Σταθάκη ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως καλλιεργεί τη νοοτροπία ότι η ίδια βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Η Ένωση Κεντρώων δεν πρόκειται να υποστηρίξει κοινοβουλευτικά τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δεν έγιναν δεκτά τα εννέα σημεία που έχει θέσει, διαμήνυσε εκ νέου από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης. 

Facebook Comments