Η ψωρίαση (psoriasis) είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική, αυτοάνοση ασθένεια που, χαρακτηρίζεται από την υπερπλασία της επιδερμίδας και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων και επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Η ψωρίαση μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα ξεπερνά τις 200.000 και σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο μύθος περί μεταδοτικότητας της ψωρίασης είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενημέρωσης και σύγχυσης της ψωρίασης με την ψώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν σχετίζεται με την ψώρα και ότι η ψωρίαση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται στο 20% περίπου των ασθενών με ψωρίαση του δέρματος.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης εφαρμόζονται τοπικές θεραπείες, φωτοθεραπεία, συστηματικές και βιολογικές θεραπείες. 

Η ψωρίαση έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, σε ότι αφορά την υγεία, με άλλες ιατρικές και ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη και κατά συνέπεια, εξουθενώνει τον ασθενή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η ψωρίαση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν πολύ συχνά δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, κοινωνικό στιγματισμό, αποκλεισμό από δημόσιους χώρους, όπως πισίνες, παραλίες, αθλητικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την πάροδο του χρόνου, την κατάθλιψη.

 

 Το Σωματείο Καλυψώ

Το Σωματείο ‘ΚΑΛΥΨΩ’ έχει ως στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Οι κεντρικοί τομείς δράσης του είναι:

  • Η ενημέρωση. Σε συνεργασία με την ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία), αυτοδιοικητικούς φορείς και με την αιγίδα Ιατρικών Συλλόγων, υλοποιεί ημερίδες και ενημερωτικές δράσεις σε διάφορες πόλεις, εκδίδει και διαμοιράζει ενημερωτικό υλικό. Μέσω τηλεοπτικών & ραδιοφωνικών μηνυμάτων, εκπομπών και δημοσιεύσεων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επιδιώκει την ενημέρωση του κοινού για την ψωρίαση, το Καλυψώ και για την μη μεταδοτικότητα της νόσου.
  • Η υποστήριξη των δικαιωμάτων και η κοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Παρεμβάσεις & διεκδίκηση δικαιωμάτων εργασίας, ασφάλισης και κοινωνικών θεμάτων, συνεργασία με άλλους φορείς, συμμετοχή σε συνέδρια. Υλοποιούνται επίσης, συναντήσεις ασθενών, βιωματικά εργαστήρια, θεματικές συναντήσεις μελών, ομάδες δημιουργίας κλπ.
  • Η ψυχολογική υποστήριξη. Υλοποιείται με ατομικές συνεδρίες, ομαδικές (ομάδες προσωπικής ανάπτυξης), ενδονοσοκομειακή και τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη μέσω του 801 11 77 2 77, με χρέωση μιας αστικής μονάδας, για όλη την Ελλάδα.
  • Η εκπαίδευση και η δημιουργία. Τα μέλη του Καλυψώ ενημερώνονται αλλά και εκπαιδεύονται με την υλοποίηση θεματικών συναντήσεων και διάφορων προγραμμάτων εκπαίδευσης. Ενδεικτική θεματολογία: ‘διατροφή’, ‘διαχείριση άγχους & φόβου’, ‘γυμναστική και ευ ζην’, ‘ο ρόλος των μελών των Σωματείων Ασθενών στο διαμορφούμενο σημερινό περιβάλλον, δικαιώματα και υποχρεώσεις’ κ.α. Η Ομάδα Καλλιτεχνικής Δημιουργίας & Χειροτεχνίας έχει σαν σκοπό τη δημιουργική επικοινωνία των μελών και φίλων του Καλυψώ με παράλληλη αποφόρτιση από το άγχος της καθημερινότητας, και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας, κατά περίπτωση, ως πρώτες ύλες χαρτί, ξύλο, γυαλί, πέτρα καθώς και χρώματα, αποξηραμένα φύλλα, λουλούδια και φρούτα, κοχύλια κλπ. η ομάδα δημιουργεί διακοσμητικά κυρίως αντικείμενα µε διάφορες τεχνικές. Οι δημιουργίες της ομάδας, μετά το τέλος του κύκλου της ζωής της, εκτίθενται προς πώληση

Την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ΚΑΛΥΨΩ, σας προσκαλεί στην Πλατεία Κοραή στην Αθήνα. Από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στο ειδικά διαμορφωμένο Περίπτερο του ΚΑΛΥΨΩ, θα βρίσκονται μέλη και φίλοι του Σωματείου, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος «η Ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική»

Στους επισκέπτες θα προσφέρονται πρωτότυπα κεράσματα, ευεργετικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ, υπέρμαχος της καλής διατροφής και της βοήθειας που προσφέρει στον οργανισμό μας, στέλνει το μήνυμα «μαγειρεύω σωστά, τρώω υγιεινά». Μαγειρεύει ο σεφ Στράτος Ιωσιφέλης και η ομάδα του.

Οι επισκέπτες θα μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν ζωντανή επίδειξη body painting σε μοντέλα, όπου θα αποτυπωθούν περιοχές με ψωρίαση σε ελεύθερες επιφάνειες του σώματός τους. Όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, αποτυπώνοντας και στο δικό τους δέρμα την εμφάνιση της ψωρίασης και να συνεχίσουν τη μέρα τους, βιώνοντας το συναίσθημα των ασθενών. Την επίδειξη body painting θα αποθανατίσει η φωτογράφος Ναταλία Παλαιολόγου και θα ακολουθήσει φωτογράφηση των μοντέλων. Στο σκηνικό της φωτογράφησης θα μπορούν να συμμετέχουν και όσοι επισκέπτες λάβουν μέρος στο body painting.

Με μια μεγάλη αγκαλιά για όλους, σας περιμένουμε!

 

Με εκτίμηση,

 

Κώστας Λούμος

Πρόεδρος Καλυψώ

Facebook Comments