Στα €3 κατ’ άτομο η επιδότηση ενοικίου για τους 20.000 πρόσφυγες

MarketNews

Στα €3 κατ’ άτομο η επιδότηση ενοικίου για τους 20.000 πρόσφυγες , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ξενοίκιαστα σπίτια  ιδιωτών στα οποία θα φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους αναζητά η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.  

Σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, αναφέρει πως το σχέδιο για να μείνουν οι πρόσφυγες σε σπίτια ιδιωτών που έχουν μείνει ξενοίκιαστα θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΟΗΕ και πως τα σπίτια αυτά θα είναι διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια.

Ωστόσο, η διαμονή των 20.000 προσφύγων στα σπίτια αυτά θα είναι προσωρινή και η διάρκεια παραμονής τους θα είναι δύο ή τρεις μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά σε ποια χώρα θα μείνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιδότηση ενοικίου θα διατίθενται 3 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Έτσι, για παράδειγμα, μια 4μελής οικογένεια προσφύγων θα μπορεί να διαθέτει περίπου 360 ευρώ για ενοικίαση σπιτιού.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες και σε όσους υπάγονται στο νομικό καθεστώς του πρόσφυγα. Το σκεπτικό είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μείνουν στα σπίτια τα οποία θα ενοικιαστούν θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες χωρίς να επιβαρύνουν ούτε στο ελάχιστο τον κοινωνικό ιστό. Μόνο σε δεύτερο χρόνο, και αφού οριστικοποιηθεί πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες που θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει η συζήτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, η επιθυμία της κυβέρνησης θα ήταν να είναι περισσότεροι και η χωρητικότητά τους να «σπάσει» σε δομές των 5.000. Ο αναπληρωτής υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Ιωάννης Μουζάλας σχολίασε στο Έθνος την αποφυγή δημιουργίας  ενός κέντρου-μαμούθ που θα φιλοξενούσε 50.000 ανθρώπους και θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα διαχείρισης.«Αυτό το σχέδιο για τη δημιουργία ενός τεράστιου καταυλισμού, ο οποίος θα φιλοξενούσε 50.000-60.000 πρόσφυγες ήταν απολύτως πραγματικό και το βρήκαμε στο τραπέζι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις. Αρνηθήκαμε αυτή την πρόταση και, αντίθετα, καταφέραμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το ενοίκιο κατοικίας που αφορά 20.000 πρόσφυγες».