Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιταχύνουν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να παρακωλύσει το πακέτο διάσωσης των 25 δισ. δολ. προς το Κίεβο, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι ισχύοντες κανονισμοί του ΔΝΤ εμποδίζουν το Ταμείο να δανείζει σε χώρες οι οποίες εμφανίζουν καθυστερούμενες οφειλές προς άλλες κυβερνήσεις. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει την πρόσκληση της ουκρανικής κυβέρνησης για συμμετοχή του στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, ενώ το Κίεβο από πλευράς του έχει δηλώσει ότι δεν θα πληρώσει το σύνολο των 3 δισ. δολ. που οφείλει να καταβάλει στη Μόσχα μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική χορήγησης δανείων του ΔΝΤ πιθανώς θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το πρόγραμμα διάσωσης των 17 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και τη συναρτώμενη οικονομική βοήθεια των δυτικών κρατών.

Αλλά οι ΗΠΑ και οι άλλοι δυτικοί πιστωτές ετοιμάζονται να τροποποιήσουν τον επόμενο μήνα, στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την σύνοδο των G20 στην Τουρκία, την πολιτική δανειοδότησης του ΔΝΤ ώστε να μπορούν να προχωρήσουν με το πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας, ακόμη και αν το Κίεβο δεν αποπληρώσει τη Ρωσία, αναφέρουν στη WSJ πηγές με γνώση του θέματος.

Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Ναταλί Τζαρέσκο δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια ευκαιρία «να απολιτικοποιηθεί το ζήτημα» ωστόσο μετά από συνάντηση με κορυφαίους διεθνείς αξιωματούχους, η υπουργός πέρασε το μήνυμα, με σχόλιά της, ότι το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα δεχθεί να εμπλακεί η Μόσχα στο πρόγραμμα.

Πάντως, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η αλλαγή των κανονισμών ήταν για χρόνια στα “σκαριά” του Ταμείου. Και μπορεί να υλοποιηθεί τώρα, με αφορμή την περίπτωση της Ουκρανίας, ωστόσο θα αφορά και σε άλλες περιπτώσεις. 

Facebook Comments