Το Λονδίνο έστρωσε την προηγούμενη εβδομάδα το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Καρπός της τετραήμερης επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η υπογραφή διμερών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών αξίας σχεδόν 55 δις ευρώ. Ο υψηλότατος Κινέζος προσκεκλημένος δεν παρέλειψε να εξαγγείλει ότι προτίθεται να καταστήσει το Λονδίνο εταίρο πρώτης επιλογής για το Πεκίνο μελλοντικά.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε βεβαίως στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα και φιλοδοξεί να παραμείνει η Γερμανία ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος του Πεκίνου στην Ευρώπη. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η διήμερη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Κίνα, όπου υπέγραψε χθες συμφωνίες αξίας άνω των 18 δις ευρώ.

Υποβάθμιση του Βερολίνου στο Πεκίνο;

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν, σύμφωνα με τον Μπιόρν Κόνραντ, υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών Mercator στο Βερολίνο (MERICS), μια υποβάθμιση της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα. Όπως επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «μπορούμε να μιλήσουμε για μετάθεση του κέντρου βάρους στην Ευρώπη. Αντίθετα με τις γερμανοκινεζικές (σ.σ οικονομικές) σχέσεις, που ειδικά τον τελευταίο χρόνο εμφάνισαν κάμψη, η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε τώρα μια πραγματικά ορμητική εκστρατεία εμβάθυνσης των οικονομικών της σχέσεων με την Κίνα. Αυτήν την ώρα πραγματοποιούνται (σ.σ. βρετανικές) ‘κρούσεις από πάσα κατεύθυνση και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι δεν πρόκειται απλά για ένα διπλωματικό πυροτέχνημα».

Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, έχει αυξηθεί το κινεζικό ενδιαφέρον για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και επιδιώκεται καλύτερη πρόσβαση σε χρηματιστικές και άλλες υπηρεσίες, τομείς στους οποίους το Λονδίνο κατέχει, όπως υπογραμμίζει, κραταιά θέση. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο Μπιόρν Κόνραντ θεωρεί ότι αυτή δεν ανταποκρίθηκε στις κινεζικές προσδοκίες. «Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μεγάλου βεληνεκούς εταιρική σχέση στον τομέα της καινοτομίας, η οποία εγκαινιάστηκε πέρσι, υπάρχει μια ορισμένη απογοήτευση ή τουλάχιστον συνειδητοποίηση από κινεζικής πλευράς, η οποία θεωρεί ότι η Γερμανία δραστηριοποιείται ελάχιστα».

Οι επιφυλάξεις των γερμανικών εταιρειών

Βασικός λόγος για την επιφυλακτικότητα που επιδεικνύουν οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι, σύμφωνα με τον Μπιόρν Κόνραντ, οι φόβοι για την ελλιπή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην Κίνα, αλλά όχι μόνο. «Ένας πρόσθετος λόγος είναι βεβαίως η ανησυχία ότι σε τελευταία ανάλυση, με αυτές τις εταιρικές σχέσεις ‘χτίζει κανείς τους μελλοντικούς ανταγωνιστές του. Επιπλέον, οι γερμανικές επιχειρήσεις βλέπουν ότι σε όλους τους τομείς που εξακολουθούν να εμφανίζουν σχετικά μεγάλες τεχνολογικές ελλείψεις οι Κινέζοι εταίροι είναι σε θέση να τους ανταποδώσουν λιγότερα σε σχέση με αυτά που τους προσφέρουν οι ίδιες (σ.σ. οι γερμανικές επιχειρήσεις)».

Facebook Comments