Ο συμβιβασμός κυβέρνησης-δανειστών για την διαχείριση του μεγάλου αγκαθιού που λέγεται κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και η συμφωνία θα κλείνει εντός της εβδομάδας, ενώ η ΤτΕ δίνει οδηγία στις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

Αν λοιπόν οι δανειολήπτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα για την αναδιάρθρωση του δανείου τους, θα έχουν ως δεύτερη δυνατότητα την προσφυγή στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος γίνεται αυστηρότερος καθώς καθορίζονται πλέον όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το εισόδημα και την αξία του υποθηκευμένου ακινήτου.

Το όριο του ακινήτου αναμένεται να προσδιοριστεί μεταξύ 150.000 με 170.000 ευρώ ενώ το όριο ετήσιου εισοδήματος μεταξύ 25.000 και 20.000,

Αυτή η συμφωνία έχει στόχο να προστατεύσει μόνον όσους έχουν προφανή οικονομική αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στη συμφωνία του Αυγούστου.

Οι τέσσερις προτάσεις στους δανειοήπτες για ρύθμιση

Η διαχείριση των περισσότερων κόκκινων δανείων θα γίνεται με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, ενώ η μεθοδολογία θα καθοριστεί σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την ΤτΕ

Οι πελάτες πρέπει να ενημερώνουν την τράπεζα για την οικονομική τους κατάσταση μέσα σε 15 μέρες από την λήψη της σχετικής επιστολής και η τράπεζα θα προτείνει ρύθμιση για το δάνειο με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν τα 107 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψαν τα stress tests τηε ΕΚΤ, οι λύσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, είναι οι εξής τέσσερις:

1) Η ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερο και πιο χαμηλής αξίας από το πρώτο.

2)Το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη θα εξυπηρετείται, ενώ το δεύτερο μέρος του ποσού θα παγώνει, μετά από συμφωνία με τον δανειολήπτη θα παγώνει για ένα διάστημα ως και πέντε ή και δέκα χρόνια.

3) Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ακόμη και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής με μεταφορά των υποχρεώσεων στους εγγυητές ή κληρονόμους του δανειολήπτη.

4) Η μεταβίβαση της κυριότητας στην τράπεζα απ την οποία έχουν πάρει το δάνειο, η παραμονή στο ίδιο σπίτι και η πληρωμή ενός είδους ενοικίου το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Facebook Comments