Λίγες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για τον λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να είναι πιο επιλεκτικές όταν δίνουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στις κυβερνήσεις να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να προωθήσουν μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, τονίζει η Τράπεζα.

«Η ευελιξία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Stability and Growth Pact) πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάχρησής της», σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση μεταρρυθμίσεων συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν συνδέονται γενικά με σημαντικό βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει κάποια χρονική ευελιξία στις κυβερνήσεις αναφορά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εάν χρησιμοποιούν τις επιπλέον (του στόχου) δαπάνες για να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μάλιστα η επιτροπή διεύρυνε τις περιπτώσεις των εξαιρέσεων, με στόχο την εκκίνηση μεταρρυθμίσεων που καθυστερούσαν. Στη Γαλλία δόθηκαν επιπλέον δύο χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, εν μέρει λόγω της δέσμευσής της σε μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ιταλία και το Βέλγιο απέφυγαν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω των μεταρρυθμιστικών σχεδίων τους.

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας ανάπτυξης. Η ανταπόκριση, όμως, ήταν «υποτονική, επειδή οι κυβερνήσεις εργάζονται με χρονοδιαγράμματα που είναι συνήθως πολύ μικρά», ώστε να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τα μακροχρόνια οφέλη των μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση της ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΕ πρέπει να βρει καλύτερους τρόπους γα την προώθηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

Facebook Comments