1.Τα λιπαρά ψάρια όπως επίσης και τα ιχθυέλαια περιέχουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.Θα ωφεληθείτε ωστόσο πολύ περισσότερο καταναλώνοντας 2 φορές την εβδομάδα λιπαρό ψάρι αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας. Έτσι προσλαμβάνετε  πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη B2 και D, ασβέστιο και φώσφορο.

2.Είναι ωφέλιμο να καταναλώνετε ποικιλία λιπαρών ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα όπως είναι ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα, το λαυράκι, η ρέγγα, το σκουμπρί και τέλος η πέστροφα.Μία μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε 100-120 γραμμάρια.

3.Προτιμήστε τα ψάρια με χαμηλό κίνδυνο τοξικότητας λόγω συγκέντρωσης υδραργύρου. Επιλέξτε γαρίδες,τόνο λευκού χρώματος, σολομό, γατόψαρο. Αποφύγετε να καταναλώνετε συχνά ξιφία, σκουμπρί, καρχαρία, χέλι.

4.Κυρίως οι ευάλωτες ομάδες στον υδράργυρο (έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, βρέφη και μικρά παιδιά) πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών με αυξημένες συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων.

5.Εναλλακτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων εκτός των λιπαρών ψαριών αποτελούν τα καρύδια, το λινέλαιο,το σπανάκι και το σέσκουλο.

6.Μία ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της κυήσεως και αργότερα το μητρικό γάλα πλούσιο σε DHA, βελτιώνουν την νευρική και εγκεφαλική λειτουργία καθώς και την οπτική οξύτητα του βρέφους.

7.Τα ιχθυέλαια προστατεύουν την υγεία της καρδιάς καθώς μπορούν να επιφέρουν τουλάχιοστον 5-10% μείωση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Σε  περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας χρειάζεται εξατομικευμένη προσαρμογή και αυξημένη πρόσληψη της τάξεως 2-4γρ EPA /DHA είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω των συμπληρωμάτων.

8. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία των λιπαρών ψαριών στη μείωση κινδύνου καρδιακών συμβαμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.Tα άτομα με θετικό ιστορικό καρδιοπαθειών ωφελούνται από την ημερήσια πρόσληψη ενός  γραμμαρίου EPA και DHA.Ο θεράπων γιατρός/διαιτολόγος μπορεί να συστήσει συμπλήρωμα εάν η κατανάλωση λιπαρών ψαριών είναι ανεπαρκής ή ελλιπής.

9.Η υψηλή δόση των λιπαρών οξέων όταν συγχορηγούνται ασπιρίνη, βαρφαρίνη και άλλα φάρμακα για την καρδιά ενδέχεται να εμφανίσει κίνδυνο αιμορραγιών.Έτσι άτομα που λαμβάνουν ήδη αντιπηκτική αγωγή χρειάζεται να ενημερώσουν τον γιατρό τους πριν τη λήψη συμπληρώματος.

10.Το διατροφικό συμπλήρωμα krill oil είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα με τη  μορφή φωσφολιπιδίων και  περιέχει επιπρόσθετα το φυσικό ασταξανθίνη. Συγκεκριμένα περιέχει σχεδόν αντίστοιχη ποσότητα DHA συγκριτικά με τα υπόλοιπα ιχθυέλαια αλλά περισσότερη ποσότητα EPA. Μπορεί να επιφέρει μείωση στα επίπεδα της  ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και αύξηση στην «καλή χοληστερόλη» ΗDL.

Facebook Comments