Κύπρος: Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι τράπεζες

StockWatch

Κύπρος: Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι τράπεζες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Έμφαση στις ενέργειες των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που απαιτούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του τραπεζικού τομέα θα δώσουν τα δύο κλιμάκια της τρόικας στο πλαίσιο της όγδοης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής που ξεκινά σήμερα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι θα γίνει επισκόπηση της κεφαλαιακής και ρευστοτικής κατάστασης των τραπεζών καθώς και της πορείας υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των εργασιών τους.

Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς πιστωτές θα αξιολογήσουν και την πρόοδο που υπάρχει στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων και το πλαίσιο πακετοποίησης των δανείων, η εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, η νέα νομοθεσία για τις εκποιήσεις, το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων καθώς και η εξέταση της νομοθεσίας που βρίσκεται σε ετοιμασία και διέπει τις νέες συναλλαγές σε ακίνητα με στόχο να διασφαλίζεται ο αγοραστής χωρίς οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις.

Εξάλλου σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τα κλιμάκια των διεθνών πιστωτών της Κύπρου θα συζητήσουν στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης φορολογικά θέματα καθώς και θέματα τουρισμού.

Κατά τη συζήτηση θεμάτων του τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 και θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, θα τεθούν ενώπιον των τεχνοκρατών της τρόικας, η έκθεση προόδου του ΚΟΤ για διάφορα θέματα τουρισμού, οι νομοθεσίες που χειρίζεται ο ΚΟΤ σε σχέση με ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και κέντρα αναψυχής και η έκθεση προόδου για την εθνική στρατηγική τουρισμού.

Θα συζητηθεί επίσης η αεροπορική στρατηγική για την προσβασιμότητα στην Κύπρο αεροπορικών εταιρειών με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Το απόγευμα, τα κλιμάκια της τρόικας θα συζητήσουν με τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών τα δημοσιονομικά όπου θα τεθεί, μεταξύ άλλων, και η επίτευξη με ιδιαίτερη ευκολία των δημοσιονομικών στόχων.

Επίσης, το απόγευμα, θα συζητηθεί η συνέχιση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, τριμηνιαία ενημέρωση σε σχέση με το κόστος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και τις επιπτώσεις τους στα δημόσια οικονομικά, έκθεση αξιολόγησης του ΕΕΕ καθώς και ανάλυση σε σχέση με το προφίλ και την κάλυψη των διαφόρων δικαιούχων του ΕΕΕ και νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για ενοποίηση των διάφορων επιδομάτων αναπηρίας.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στο νησί στις 8 Νοεμβρίου για να συζητήσουν τις επόμενες μέρες με τον υπουργό οικονομικών το τελικό περιεχόμενο που θα λάβει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.