Tην ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εντός του 2015, επανέλαβε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που στην εφημερίδα «El Financiero».

«Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αποτέλεσαν ένα θετικό βήμα προόδου» σημείωσε και κατέστησε αναγκαία την άμεση ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Ερωτηθείς για το μάθημα που πήρε η ΕΚΤ από την ελληνική κρίση, o Κερέ σημείωσε:

«Μέχρι το 2010 οι αποφάσεις που έπαιρνε η Ελλάδα για το δημόσιο τομέα δημιούργησαν μακροοικονομικές ανισορροπίες. Το μάθημα από αυτό είναι ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις τους θα έχουν επίπτωση και στους γείτονές τους, και ότι θα πρέπει να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες είναι δημοσιονομικά συνετές αποτρέποντας την επανεμφάνιση ανισορροπιών. Η πρόληψη είναι το κλειδί. Τον Αύγουστο τα κράτη μέλη αποφάσισαν να παράσχουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οι συνθήκες πλέον πληρούνται με την εμπιστοσύνη και την οικονομική σταθερότητα, να επιστρέφει το συντομότερο δυνατόν, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα υλοποιείται γρήγορα».

Facebook Comments