«Φρένο Μοσκοβισί» σε ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω προσφυγικού

MarketNews

«Φρένο Μοσκοβισί» σε ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω προσφυγικού  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

«Φρένο» στο ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω της προσφυγικής κρίσης φαίνεται να βάζει ο Πιερ Μοσκοβισί. Ερωτηθείς για το θέμα, για το οποίο ασκεί πιέσεις η Αθήνα, ο γάλλος επίτροπος απάντησε ότι η Κομισιόν «έχει κανόνες και στην Ελλάδα έχουμε μνημόνιο και πρόγραμμα και δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις». Ο πρόεδρος Γιούνκερ, διευκρίνισε ο Επίτροπος, έχει μιλήσει για ευελιξία υπό έκτακτες συνθήκες, ενδεχόμενο που θα εξεταστεί, αλλά «δεν μπορούμε να μιλάμε για γενική χαλάρωση των κανόνων».

Ο Πιερ Μοσκοβισί συνέδεσε την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάθεση ενός βιώσιμου προϋπολογισμού για το 2016.

«Η Ελλάδα έχει θετική δυναμική, αλλά και δύσκολες αποφάσεις μπροστά της που πρέπει να λάβει ώς το τέλος της εβδομάδας» ξεκαθάρισε εξάλλου ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματικούς φορείς.

Ειδικότερα, ο επίτροπος εξήγησε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα βαδίζουν μαζί βήμα-βήμα προκειμένου οι "δύσκολες αποφάσεις" που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να υλοποιηθούν ως το τέλος του έτους, να εκταμιευτεί η δόση των 3 δισεκ. ευρώ και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα φτάσουμε σε «καλούς συμβιβασμούς» και ότι στη συνάντηση αυτή θα δοθεί»"θετικό σήμα» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

«Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθάει» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί».

Τα πρώτα προαπαιτούμενα πέρασαν, υπενθύμισε ο κ. Μοσκοβισί, και ζήτησε να ολοκληρωθεί η υιοθέτηση όλου του πακέτου, κάνοντας αναφορά στις εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες, να διατηρηθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ευθύνης-πληρωμής. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό».

Τοποθέτησε εντός του Νοεμβρίου την ανάγκη να υιοθετηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους, ώστε να επιστρέψει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανάπτυξη, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα φανεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μετά θα έρθει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, «με φιλοδοξία και πραγματισμό ώστε να βρεθεί μια ευφυής και από όλους αποδεκτή λύση».

Για την ανακεφαλαιοποίηση είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών δείχνουν ότι "έχει ανοίξει ο δρόμος", αλλά για τη διάθεση των 10 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό για τις τράπεζες, πρέπει να προηγηθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα συμβάλουν στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ώστε να σταματήσουν σιγά σιγά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Αναφερόμενος εξάλλου στο στο ΔΝΤ, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του, ότι είναι στοιχείο-κλειδί για την αποκατάσταση της σταθερότητας τους επόμενους μήνες.

«Όταν υπάρχει βούληση υπάρχει τρόπος»

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, είπε ότι συζήτησαν για τις συλλογικές συμβάσεις και το συνταξιοδοτικό. «Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος» ανέφερε χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό, ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να γίνει βιώσιμο, δεχόμενος ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Έχουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Σοφών, είπε αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα προσδιοριστούν μέσα στον Νοέμβριο, αναμένοντας «να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις της». Παράλληλα έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις «να μη γίνεται στείρα αντιπολίτευση».

Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας ότι μετά την 12η Ιουλίου μπήκαμε σε νέα φάση, σημειώνοντας ότι και από την πλευρά της τρόικας επικρατεί νέο πνεύμα αλληλοσεβασμού.

Απαντώντας στο ερώτημα «ποιος φταίει» για τα έξι χρόνια μνημονίων και λιτότητας, είπε ότι αν και δεν είναι η ώρα του απολογισμού, δεν φέρει μόνον η μια πλευρά την ευθύνη, αλλά ούτε το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν βιώσιμο.

Ως προς τη λιτότητα, έδωσε μια πιο αισιόδοξη ματιά, αναφερόμενος στα 86 δις ευρώ του προγράμματος και τα 35 δισεκ. ευρώ του επταετούς προγράμματος 2014-2020.

Είμαι ενθουσιασμένος, είπε για τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο και ζήτησε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό μεταρρυθμίσεων για να δημιουργήσουμε ένα «success story». Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, εμείς είμαστε για να βοηθήσουμε πρόσθεσε. Κλείνοντας επανέλαβε με νόημα: «όπου υπάρχει βούληση υπάρχει τρόπος και τον δρόμο τον ξέρουμε».

Επικίνδυνη χαρακτήρισε στο μεταξύ μέσω του ΣΚΑΪ ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τη σύνδεση προσφυγικού με την εσωτερική πολιτική, δηλαδή των εκκρεμών θεμάτων διαπραγμάτευσης, που επιχειρεί η κυβέρνηση.