Στην Αθήνα επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικα, λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση απολογιστικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την χώρα μας, στην οποία το Ταμείο παραδέχεται πως έγιναν λάθη στην κατάρτιση του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το 2010.

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να προστεθεί και το τεταμένο πολιτικό κλίμα εντός της χώρας με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ αλλά και την πίεση που ασκείται για αποφάσεις σε μείζονα θέματα όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο ή ακόμα και το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών.

Το Σαββατοκύριακο Σαμαράς και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο ενώ από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος διεμήνυσε ότι οι δανειστές θα πρέπει να πειστούν ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα και ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι το λάθος του ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο.

Οι επικεφαλής της τριμερούς θα συναντηθούν το πρωί, στις 11:00, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η παραδοχή του ΔΝΤ δίνουν «δύναμη διαπραγμάτευσης» στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δικαιούται να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο κ. Στουρνάρας, αφότου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα που θα απασχολήσουν το προσεχές διάστημα την κυβέρνηση, πολλά “σημαντικά” ζητήματα παραμένουν ανοιχτά ενόψει της επιστροφής της τριμερούς.

Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να θέσει επί τάπητος η ελληνική πλευρά είναι το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, σκέψη που δεν απορρίφθηκε πριν από λίγες ημέρες από την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης θα βρεθεί η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αποκρατικοποιήσεις και η αποτελεσματικότητα των εφοριών.

Η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει κυρίως τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου ενώ όσον αφορά στο πλάνο των απολύσεων, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, άλλοι 1.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ακόμη 4.000 έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, ενώ έως το τέλος του 2014 πρέπει να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, απόρρητη έκθεση που παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις 2.000 πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπεται η απόλυση 1.500 υπαλλήλων από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα φορολογίας, σύμφωνα με το Mega, η ατζέντα είναι βαριά, καθώς συμπεριλαμβάνει το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εντός Ιουνίου), τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (μετά το καλοκαίρι), το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, την αξιολόγηση της αναδιάρθρωση Φορολογικής Διοίκησης ήτοι το πόσο αποδίδει η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και πώς προχωρούν οι συνενώσεις ΔΟΥ, αλλά και την αξιολόγηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών επιδόσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Facebook Comments