Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός φαίνεται ότι αναδεικνύεται νικητής στο διπλωματικό πόλεμο που βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη για τη ΔΕΠΑ, τη στιγμή που πουλάει το φυσικό άεριο στην Ελλάδα σε τιμές κατά 30% ακριβότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων μνηστήρων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, με το φαβορί να παραμένει η ρωσική Gazprom, εν μέσω έντονου διπλωματικού παρασκηνίου και αντιπαραθέσεων στις οποίες εμπλέκονται η Κομισιόν, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.

Καθώς τίποτα δεν δείχνει να σταματά τη Gazprom από το να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, το θέμα είναι ουσιαστικά ο ΔΕΣΦΑ, καθώς αναμένονται προσφορές από την έτερη ρωσική εταιρεία Sintez και την αζέρικη Socar. Το συνολικό τίμημα για τις δύο εταιρείες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1,3 με 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο για τη ΔΕΠΑ λέγεται ότι η προσφορά θα είναι μεταξύ 750 – 900 εκατ. ευρώ.

Gazprom: Ακριβότερο κατά 30% το φυσικό άεριο που πωλείται στη ΔΕΠΑ

Εν τω μεταξύ, ενώ επίκειται η προσφορά της Gazprom, ο επικεφαλής του τομέα εξαγωγών της εταιρείας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ παραδέχθηκε δημόσια ότι η εταιρεία πουλάει το φυσικό αέριο προς τη ΔΕΠΑ, σε τιμές υψηλότερες κατά 30% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η μέση τιμή της Gazprom για την Ευρώπη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα μειωθεί στα 370 – 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από 402 δολάρια το 2012. Η προτεινόμενη μείωση τιμής για την Ευρώπη μεταφράζεται σε πτώση από τα 14,8 δολάρια ανά εκατ. BTU στα 13,7 δολ/εκατ. ΒTU. Την ίδια στιγμή για την  Ελλάδα, οι τιμές κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια το MBTU.

Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Facebook Comments