Εξελίξεις στο θέμα της μείωσης του μισθολογίου αναμένει αυτή τη βδομάδα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, ευελπιστώντας να καταλήξει εντός των ημερών σε συμφωνία με τη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ για το ύψος της αποκοπής μισθών και για το σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης.

Η διοίκηση του οργανισμού επιδιώκει τα επόμενα εικοσιτετράωρα να πετύχει συμφωνία με την ΕΤΥΚ, την οποία θα συζητήσει την Πέμπτη σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.

Το μισθολόγιο της Τράπεζας ανέρχεται στα €25 εκ. το μήνα, δηλαδή περίπου €325 εκ. ετησίως.

Στόχος της διοίκησης είναι να μειωθεί κατ’ αρχήν κατά 30% ή €100 εκ.

Η επίτευξη του στόχου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελκυστικότητα του πακέτου που θα προσφέρει η τράπεζα στους 5,5 χιλ. υπαλλήλους για να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας ανέφερε την Παρασκευή ότι θα προσφερθούν τουλάχιστον ένας μισθός για κάθε δύο έτη υπηρεσίας.

Για την επίτευξη των αναγκαίων εξοικονομήσεων η διοίκηση της Τράπεζας προγραμματίζει επίσης μισθολογικές περικοπές. Η αρχική προσέγγιση ήταν να μειωθούν οι μισθοί στην Τρ. Κύπρου στα ίδια επίπεδα με αυτούς της Λαϊκής. Οι μισθοί στη Λαϊκή μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 15% στη βάση του διατάγματος για κρατική στήριξη που εκδόθηκε τον Μάιο του 2012.

Αναλόγως του βαθμού αποδοχής του σχεδίου αφυπηρέτησης, η μείωση μπορεί να φθάσει σε ψηλότερα επίπεδα για να επιτευχθεί ο στόχος των €100 εκ.

Μία από τις πολλές δυσκολίες στις οποίες προσκρούουν οι σχεδιασμοί της Τράπεζας είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τα ταμεία προνοίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη ρύθμιση του ζητήματος των ταμείων των υπαλλήλων. Τα ταμεία προνοίας της Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου είχαν κατατεθειμένο το ενεργητικό τους στις δύο τράπεζες, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από τα διατάγματα που εκδόθηκαν για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα διασφαλίσει μέχρι το 75% των χρημάτων που έχει να λαμβάνει ο κάθε υπάλληλος του ταμείου.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο από νομοθετικής πλευράς για διασφάλιση των ταμείων. Υπάρχουν παράλληλα φωνές για εισαγωγή πρόσθετων ρυθμίσεων που να θέτουν οροφή στο ύψος του ποσού που να μπορεί να λαμβάνει ο κάθε τραπεζικός υπάλληλος κατά την αφυπηρέτηση του.

Η ικανότητα άλλωστε του κράτους να τηρήσει τη δέσμευση του για το 75% θα εξαρτηθεί από τον αριθμό αυτών που θα επιλέξουν την πρόωρη αφυπηρέτηση και από την οριστικοποίηση του ύψους του κουρέματος στο τέλος Ιουλίου.

Στο πρόγραμμα φαίνεται να υπάρχουν γύρω στα €400 εκ. για αποζημίωση των μελών των ταμείων προνοίας.

Facebook Comments