Μεγάλες απώλειες καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με το γενικό δείκτη στα επίπεδα των 950 μονάδων και την πτώση να αγγίζει το 3%, αλλά με πολύ χαμηλές συναλλαγές κοντά στα 9 εκατ. ευρώ.

Σειρά εξελίξεων αναμένεται να καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς αφού τα προβλήματα δεν αναμένεται να τελειώσουν με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση της Κύπρου, που χωρίς να δέχεται πράξεις, η διαφορά από το τελευταίο κλείσιμο των 20 λεπτών συμβάλλει στη διαμόρφωση του πτωτικού σκηνικού στο ταμπλό του ΧΑ.
Επίσης η αγορά ανησυχεί ως προς την καθυστέρηση που παρατηρείται σχετικά με τη διαπραγμάτευση των warrants της Alpha Bank. Επρόκειτο η διαπραγμάτευσή τους να ξεκινήσει σήμερα και μετατίθεται για αύριο.

Στο μεταξύ σήμερα είναι μία κρίσιμη μέρα για τις αποκρατικοποιήσεις αφού ανοίγουν οι προσφορές για την πώληση της ΔΕΠΑ. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι ο πύχης έχει χαμηλώσει σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα από την πώληση της δημόσιας επιχείρησης αερίου (ΔΕΠΑ) και πως ο στόχος των 900 εκατ. ευρώ μάλλον δεν επιτυγχάνεται. Από εκεί και πέρα η αγορά αναμένει την κρίση της Morgan Stanley ως προς την παραμονή του χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές ή την μετάταξή της στις αναδυόμενες.

Η αγορά δεν ανησυχεί για το τελευταίο ενδεχόμενο, αφού κάτι τέτοιο αναμένεται να ενεργοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια πιο δυναμικά και πιο «κερδοσκοπικά» συμβάλλοντας στην ενίσχυση των συναλλαγών. Σημειωτέον ότι ο οίκος FTSE διατηρεί το χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές, αλλά υπό παρακολούθηση.

Τέλος, η τραπεζική αγορά δεν κρύβει την έκπληξή της από την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank να μην θέσει υποψηφιότητα για την ίδια θέση.

ΧΣ

Facebook Comments