Μιλώντας απόψε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στη βάση του βρετανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πιστοληπτικό προφίλ και δεν θα αρκεί μία φωτογραφία της στιγμής που συνήθως δυσκολεύει τους πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης για τη βουλευτική τροπολογία που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ προκειμένου για ατομική κατάθεση και των 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό, ότι από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι οφειλές προς το Δημόσιο για τις οποίες υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).

Σύμφωνα με τη βουλευτική τροπολογία την οποία έκανε αποδεκτή ο κ. Χατζηδάκης, το ακατάσχετο αφορά οφειλές προς τρίτους και «απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2000 ευρώ για κοινό λογαριασμό. Από το προηγούμενο εδάφιο εξαιρείται ως δανειστής το δημόσιο για το οποίο ισχύουν οι διατάξεις του Ν. Δ. 356/74 ΚΕΔΕ. Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο. Καταθέσεις που αφορούν σε μισθούς ή συντάξεις ή ασφαλιστικές παροχές προσδιορίζονται υποχρεωτικά ως τέτοιες και κατά το υπερβάλλον του ποσού καταλαμβάνονται από το 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε επικριτικά σχόλια του τύπου, «το νομοσχέδιο προσφέρει ψίχουλα στους δανειολήπτες» ή «οι ρυθμίσεις είναι δευτερεύουσες», «θα είναι πολύ λίγοι όσοι θα ωφεληθούν». «Ας υποθέταμε ότι όλοι σήμερα καταψηφίζαμε αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «με τι θα μέναμε; Με ένα πληρέστερο σύστημα για τους δανειολήπτες; Να τα πείτε αυτά σε αυτούς που ωφελούνται από αυτές τις ρυθμίσεις για να δούμε πόσο συμπαθείς θα γίνετε με τέτοιες ακραίες τοποθετήσεις».

Υπογράμμισε επίσης ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση εισάγει υποχρέωση των τραπεζών να ρυθμίσουν δάνεια ακόμη και αυτά για τα οποία καθυστερούν οι δόσεις αρκεί να μην έχει γίνει καταγγελία της σύμβασής τους. Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο πάει στην κατεύθυνση διαγραφής δανείων. Για τις αλλαγές στο Ν. 3869, που ψηφίστηκε επί των ημερών της κ. Κατσέλη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η εμπειρία της εφαρμογής του κατέδειξε την ανάγκη βελτιώσεων προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτές να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι «δεν καταργείται η εξωδικαστική διαδικασία, αλλάζει και επιταχύνεται. Η διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού είναι πιο σύντομη».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης επισημαίνοντας ότι δέχθηκε πυρά όταν αρνήθηκε να αποδεχθεί να είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι εδώ για να εκπροσωπεί την επαγγελματική ομάδα από την οποία προέρχεται διότι εδώ προέχει το δημόσιο συμφέρον έστω και αν δυσαρεστείται ο συμπαθής δικηγορικός κλάδος».

Απαντώντας σε όσους είπαν ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι είναι το καλύτερο πλαίσιο από όποια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

Facebook Comments