Ύστερα από ένα ράλι διάρκειας ενός έτους, τροφοδοτούμενο από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών, οι αγορές έχουν αρχίσει να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αλλαγή του τρέχοντος κύκλου νομισματικής πολιτικής, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την εβδομάδα που πέρασε να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να ξεκινήσει νέα μέτρα τόνωσης, ενώ οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Fed συζητούν ανοιχτά το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σημάδια της δύναμης της οικονομίας των ΗΠΑ – όπου αναμένεται να έχουν προστεθεί 170.000 νέες (μη γεωργικές) θέσεις εργασίας τον Μάιο – θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για μία πτώση στις μετοχές, ενώ ένας πολύ αδύναμος αριθμός μπορεί να είναι θετικός για τις μετοχές

Κατά τη διάρκεια του πολύ βραχυπρόθεσμου διαστήματος θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ανακούφιση από το μακροοικονομικό μέτωπο για τις αγορές, αλλά το βασικό θέμα είναι ότι φαίνεται να χάνεται το «μαξιλάρι» των αγορών, το ότι δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να τις βοηθούν και να τις στηρίζουν με μέτρα τόνωσης, τονίζει ο κ. Gerhard Schwarz, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Baader Bank.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οδεύουμε προς μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές και θα υπάρξει κάποιο είδος κορύφωσης κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων. Αλλά σε κάποιο σημείο είναι πιθανή μία διόρθωση της τάξης του 10% στην αγορά, ενδεχομένως αργότερα, στο τρίτο τρίμηνο. Προς το παρόν ωστόσο, η τεχνική εικόνα δείχνει πως υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα να επιστρέψουν οι αγορές πίσω στα πρόσφατα πολυετή υψηλά τους.
«Μην πανικοβάλλεστε! Οι μετοχές θα πάνε υψηλότερα», τονίζει από την πλευρά της η Goldman Sachs σε έκθεσή της την Παρασκευή.

Οι ανησυχίες των αγορών γύρω από την πολιτική της Fed, κάποια αδύναμα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία και μία πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη έχει αναπόφευκτα προσθέσει στην αδυναμία των διεθνών αγορών, αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την αρχή μίας μεγάλης διόρθωσης, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της τράπεζας κ. Peter Oppenheimer.

Οι αγορές, όπως προσθέτει, δεν κινούνται σε μία ευθεία γραμμή και τα risk assets – προφανώς – ενέχουν ρίσκο και μεταβλητότητα. Το επόμενο τρίμηνο οι αγορές αναμένεται να κινηθούν σταθεροποιητικά, αλλά στους επόμενους 12 μήνες και πέρα οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι πολύ καλές.

Η αδυναμία που έχουμε δει στο πολύ πρόσφατο διάστημα δεν αποτελεί μέρος της έναρξης μίας βαθιάς και μακράς διόρθωσης, αλλά μάλλον μία παύση σε μία τάση που είναι ακόμη αρκετά θετική, όπως τονίζει ο αναλυτής και προσθέτει πως οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν πολύ καλή πορεία στα – αρκετά – επόμενα χρόνια, καθώς βρίσκονται σε μία ανοδική αγορά με τέτοια τάση που δεν έχουμε δει για πολύ καιρό.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές ειδικότερα, ο κ. Oppenheimer αναφέρει ότι δεν είναι «ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας», αλλά πρόσθεσε ότι οι εταιρείες της περιοχής με διεθνή έκθεση θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετική πορεία με τη βοήθεια της αύξησης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές.

Τα πράγματα γίνονται όλο και λιγότερο άσχημα και θα υπάρξει κάποια μορφή ανάκαμψης, αλλά θα είναι πολύ μικρή. Αλλά ευτυχώς, πολλές μεγάλες και πολύ καλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν έκθεση στην παγκόσμια ανάκαμψη και επομένως θα επωφεληθούν και θα δούμε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η Goldman Sachs καταλήγει πως η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι αυτή που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάκαμψη τις αγορές μετοχών από εδώ και στο εξής και λιγότερο η άνοδος των αποτιμήσεων η οποία βοήθησε στο ράλι τους τελευταίους 12 μήνες.
 

Facebook Comments