Σε συμπληγάδες κινείται πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία αντιμετωπίζει πλέον και το φάσμα της υποβάθμισης από την Morgan Stanley, αφού σήμερα ο διεθνής οίκος αναμένεται να αποφασίσει για την παραμονή ή όχι του Χ.Α. στις ώριμες αγορές μετά από 12 χρόνια στην πρώτη… Εθνική των αγορών.

Ήδη ο γενικός δείκτης καταγράφει από τις 20 Μαϊου κι έπειτα κάθετες απώλειες που πλησιάζουν το 23% και στην ουσία ακυρώνει το ανοδικό momentum που ξεκίνησε από τις 5 Απριλίου, σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, που πλέον φοβούνται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη μιζέρια. Η αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκαλεί δεύτερες σκέψεις στα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού που άρχισαν να βλέπουν και πάλι την Ελλάδα, ως επενδυτικό προσανατολισμό, προκαλώντας ενδεχομένως στην υπόθεση Greekovery. 

Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο κρατούν την τελευταία εβδομάδα και μετά μάλιστα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ αμυντική στλάση απέναντι στις Ελληνικές μετοχές. Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας, σχολιάζουν οι ίδιοι είναι πιθανό να να οδηγήσει έναν ακόμα οίκο, τον FTSE, να κατατάξει τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, το οποίο όμως, σύμφωνα μ,ε πηγές του Χ.Α. δεν είναι απαραίτητα κάτι «άσχημο».

Στις αναδυόμενες αγορές δραστηριοποιούνται κεφάλαια περισσότερο επιθετικά, περισσότερο κερδοσκοπικά, αλλά πλέον υπάρχουν όλοι εκείνοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την προστασία των επενδυτλών και του θεσμού. Δηλαδή, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι μπορεί να δούμε μεγαλύτερες εισροές και μάλιστα σε μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων και εκτός 25άρη.

MSCI

Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις, αφού αν οι ξένοι παίρνουν τις τιμές που θέλουν, στη συνέχεια θα πωλούν και θα φεύγουν. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο διεθνής οίκος MSCI επικαλείται τη μικρή εμπορευσιμότητα (free float) της αγοράς και το γεγονός ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών δεν ανταποκρίνονται σε ανεπτυγμένες αγορές.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece έχει υποχωρήσει πάνω από 95% τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.Ανάλογα ερωτήματα για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς έχει θέσει και η Russell Investements, που αποτελεί σημείο αναφοράς για κεφάλαια άνω των 3,9 τρισ. δολαρίων, η S&P Dow Jones, που αποτελεί σημείο αναφοράς για κεφάλαια άνω των 6 τρισ. δολαρίων, ενώ δεν σχολιάζει η JP Morgan.

Οι δείκτες του MSCI παρακολουθούνται από το 76% των διεθνών κεφαλαίων και σε περίπτωση που προχωρήσει στην υποβάθμιση, τότε θα υπάρξει αλλαγή στο είδος των ξένων χαρτοφυλακίων που θα επενδύουν σε ελληνικές μετοχές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκαταλείψουν το Χ.Α. ξένα κεφάλαια με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και να αντικατασταθούν από funds με πιo βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών. Από τα 25 ελληνικά blue chips περιλαμβάνει σήμερα μόλις δύο μετοχές, την Coca-Cola  και τον ΟΠΑΠ, με την πρώτη να έχει εισαχθεί και στην κύρια αγορά του Λονδίνου.
Eurobank/ETE

H απόφαση των ξένων να παγώσουν τις εντολές αγορών προς το Χ.Α. συμπίπτει σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για την αγορά, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη.  Κι αυτό διότι τρέχουν ακόμα οι αυξήσεις  κεφαλαίου των τραπεζών, της Πειραιώς και της Αττικής, ενώ η αγορά αναμένεται να λάβει γνώση μόλις την Πέμπτη για την αμκ της Εθνικής. Ταυτόχρονα, θεωρείται πλήγμα για την Eurobank να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Ν. Νανόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε επαφές με ξένες τράπεζες.

Όπως και νά ‘χει, το momentum στην αγορά έχει στραβώσει κι εκείνο που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα είναι ότι τελικά η Εθνική, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές, κατάφερε να καλύψει το όριο του 10% της αύξησης κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτών προκειμένου να διατηρήσει τον ιδιωτικό της και συνάμα αυτόνομο χαρακτήρα της.

 

ΧΣ

Facebook Comments