Ακόμη και χωρίς τη συνδρομή δεικτοβαρών χαρτιών, βγήκε στο ΧΑ σήμερα αντίδραση, με την αγορά να επανατοποθετείται στην προοπτική να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σήμερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 941,17 μονάδες με κέρδη 1,23%, αλλά με τον όγκο συναλλαγών πολύ κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 7 συνεδριάσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο όγκος έφτασε στα 22,6 εκατ. τεμάχια και ο τζίρος στα 56,8 εκατ. ευρώ.

Η νευρικότητα ήταν έκδηλη και σήμερα, ελέω των ανακατάξεων στα χαρτοφυλάκια με αφορμή τις αλλαγές στο δείκτη του FTSE οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 18 Μαρτίου, ενώ αύριο αναμένοντας και οι αλλαγές στους δείκτες της Citigroup. Παράλληλα, όσο πλησιάζουμε στην “ώρα της κρίσης” για τις τράπεζες, οι επενδυτές προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, εωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις ο δείκτης κινείται μέσα στο εύρος των 930 και των 990 μονάδων, παρά τις μοναδικές δύο ανοδικές συνεδριάσεις που υπήρξαν από τότε που ξαναέχασε τις 1.000 μονάδες. Η στάση αυτή περισσότερο αναμονή δείχνει παρά διάθεση για άμεσες ρευστοποιήσεις που θα οδηγήσουν το δείκτη να δοκιμάσει τη στήριξη των 910 μονάδων. Η αγορά ανησυχεί για τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, όπως και για το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αναφορικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το Bloomberg αναφέρει ότι η τρόικα ζητά επιτακτικά να τηρηθούν οι 150 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015.

Στον τραπεζικό κλάδο πάντως, η Alpha Bank συνέχισε την πτωτική της πορεία, με απώλειες 2,64% στα 0,8710 ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του μήνα στο -16,8% και από την αρχή του έτους στο -41%. Η περίπτωση της Alpha Bank, μάλιστα αναμένεται να είναι ενδεικτική της ανησυχίας για τον κλάδο, αφού αναμένεται να είναι πιθανότατα και η πρώτη που θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αύξησης κεφαλαίου, δοκιμάζοντας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Παράλληλη ήταν και η πορεία της Εθνικής σήμερα, φτάνοντας στα 0,8020 ευρώ με απώλειες -2,91%, ενώ η Πειραιώς έφτασε στα 0,2030 ευρώ και στο -0,98% και η Eurobank έκλεισε με κέρδη +2,22% στα 0,3220 ευρώ.

Την διεύρυνση των κερδών ανέκοψε το -2,26% του ΟΠΑΠ, το -1,55% της ΔΕΗ και το -1,24%, ενώ στήριξη καρείχε η ΕΕΕΚ με κέρδη που έφτασαν το 3,90%, η Μπέλα που βρέθηκε στο +1,30% και στα 6,99 ευρώ, καθώς και το +1,96% της ΜΕΤΚΑ και το +1,82% της ΦΦΓΚΡΠ.

Facebook Comments