Συνεδρίαση ευρωπαϊκών αγορών: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα επανεξετάσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ευθύνεται εν μέρει για το ράλι στο EUR/USD- Ο Kuroda στην Ιαπωνία εξετάζει τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού…

Το ράλι 1.000 μονάδων που ξεκίνησε στο EUR/USD στο τέλος του περυσινού καλοκαιριού μπορεί θεωρητικά να κινδυνεύσει καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα επανεξετάσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT της ΕΚΤ. Το μη δοκιμασμένο πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ για στήριξη στις τιμές των ομολόγων των «υπερχρεωμένων» χωρών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του ευρώ από τα χαμηλά 2ετίας του περασμένου καλοκαιριού.

Παρά τις αντιρρήσεις από τον πρόεδρο της Bundesbank, Weidmann, η γερμανική κυβέρνηση στήριξε την απόφαση της ΕΚΤ για την έναρξη του προγράμματος. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Merkel, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα υπεραμυνθεί του προγράμματος OMT. Επίσης, το δικαστήριο θα αξιολογήσει και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου Vosskuhle δήλωσε σήμερα ότι η επιτυχία του προγράμματος OMT δεν επηρεάζει νομικά ζητήματα καθώς «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Ωστόσο, μικρές είναι οι προσδοκίες για «μπλοκάρισμα» του προγράμματος OMT αν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες για μείωση των αγορών ομολόγων.
Παρ’ όλα αυτά, το ευρώ δεν πτοείται από τις παραπάνω ανησυχίες και βρέθηκε να διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,25% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία EUR/USD μπορεί να συναντήσει αντίσταση στα πρόσφατα υψηλά 3 μηνών στο 1,3306, ενώ η διασπασμένη γραμμή αντίστασης στο 1,3200 μπορεί να παρέχει στήριξη.

Ακόμα, σε συνέντευξη τύπου, ο διοικητής της BoJ, Kuroda, δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού και οι αξιωματούχοι της BoJ θα εξετάσουν μακροπρόθεσμες ενέργειες δανεισμού όπου κριθεί απαραίτητο. Το γεν δεν αντέδρασε στις δηλώσεις του Kuroda, αν και διαπραγματεύεται σημαντικά υψηλότερα σήμερα στον απόηχο της απόφασης της BoJ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Facebook Comments