Κύπρος και Ισπανία ζήτησαν διαφορετικό μέσο στήριξης και έχουν διαφορετικές χρηματοδοτικές ανάγκες, διαβεβαίωσε σήμερα ο επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση που είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, αφού έκανε λόγο στην ερώτησή του για τους δύο κύριους μηχανισμούς στήριξης που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με τον πρώτο να «αφορά δάνεια στήριξης εθνικών οικονομιών μέσα στο πλαίσιο ενός μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής, ενώ ο δεύτερος μηχανισμός αφορά δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για ποιον λόγο «υπήρξε αυτή η διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας».

Στην απάντησή του, ο επίτροπος Ρεν σημειώνει ότι «η Ισπανία ζήτησε και έλαβε δάνειο από τον ESM αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της», ενώ η Κύπρος «ζήτησε δάνειο από τον ESM, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυπριακή κυβέρνηση για διάφορους σκοπούς, μεταξύ των οποίων και η ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων τραπεζών».

Αιτιολογώντας αυτήν τη διαφοροποίηση, ο επίτροπος αναφέρει ότι «ο λόγος της διαφορετικής αντιμετώπισης είναι ότι καθένα από αυτά τα κράτη μέλη ζήτησε διαφορετικό μέσο στήριξης και έχει διαφορετικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ισπανίας συνδέονταν με τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, ενώ η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια λόγω της δημοσιονομικής της θέσης και των χρηματοδοτικών προβλημάτων της καθώς και των αναγκών του χρηματοπιστωτικού της τομέα».

Facebook Comments