Πριν πολλά χρόνια όταν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στην εξουσία η εθνική μας σταρ Μελίνα Μερκούρη με την προτροπή και την συγκατάθεση βέβαια του Ανδρέα Παπανδρέου, ήτανε να τα βάλει με την ΕΡΤ. Ακούγοντας τα παράπονα των μεροκαματιάρηδων που ήταν (και είναι) υποχρεωμένοι να πληρώνουνε το χαράτσι της ΕΡΤ στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αρνήθηκε να πληρώσει το ποσό του λογαριασμού της ΔΕΗ που αναλογούσε στην ΕΡΤ και, πανέξυπνα φερόμενη, πήγε και κατέθεσε το ποσό που αναλογούσε στο ηλεκτρικό που είχε καταναλώσει, συν τους φόρους, τα ΙΚΑ και τα λοιπά, (όλα δηλαδή, εκτός του ποσού που πάει στην ΕΡΤ), στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έγινε πολλή φασαρία, την υποστήριξε όλος ο αντιπολιτευτικός τότε τύπος (δεν είχε ακόμα ανεβεί το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, είχαμε τις «Ν.Δ» κυβερνήσεις Καραμανλή και μετά του Γεωργίου Ράλλη), τελικά όμως αφού της κόψανε το ηλεκτρικό και το ξανασυνδέσανε (γιατί είχανε να κάνουνε με μια προσωπικότητα διεθνούς απήχησης που έδινε συνεντεύξεις στο Reuters, το BBC, το TIME magazine ή το Paris- Match ότι ώρα ήθελε), η υπόθεση ξεφούσκωσε.

Και, δυστυχώς για όλους μας, όταν έγινε πια η ίδια «καθεστώς» και Υπουργός Πολιτισμού, προσγειώθηκε στον σκληρό ρεαλισμό της πολιτικής που είναι «η τέχνη του εφικτού» (που λέει και η Ντόρα) και δεν το έθεσε ξανά το θέμα. Αναγκάστηκε να πληρώσει αναδρομικά τα τέλη της ΕΡΤ, ώστε να μπορεί να πληρώνει κανονικά τη ΔΕΗ, όπως αρμόζει σε κυβερνητικό στέλεχος.

Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ΜΗΝ πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ( π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε μπορείς να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να πληρώσεις ΜΟΝΟ το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
και ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο. Το ΤΠκΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα). Το υπόλοιπο ποσό ΜΠΟΡΕΙ να το διεκδικήσει δικαστικά!

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τους νόμους 1730/87, 2644/98, 173/75 και 230/75 είναι υποχρεωμένη να μας κόψει το ρεύμα αν το ποσό που χρωστάμε στην ΕΡΤ (αυτό που δεν θέλουμε να πληρώνουμε δηλαδή) φτάσει τα διακόσια ευρώ! Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Αν δεν πληρώσω το νερό, έρχεται η ΕΥΔΑΠ και το κόβει. Αν δεν πληρώσω τον ΟΤΕ, έρχεται ο ΟΤΕ και το κόβει. Αν δεν πληρώσω την ΕΡΤ, έρχεται η ΔΕΗ και μου κόβει το ρεύμα!!!

Μια ομάδα πολιτών κατάφερε να οργανωθεί μέσω του Facebook και να ξεκινήσει πια επίσημα, με νομικούς συμβούλους, προσφυγές στα Ευρωπαϊκά και τα διεθνή δικαστήρια και με όποιον άλλον τρόπο μπορεί, αυτό που είχε τότε σκεφτεί η Μελίνα. Η δυναμική κίνηση αυτή των Ελλήνων πολιτών του διαδικτύου, τώρα που γράφω αριθμεί ήδη περισσότερα απο 14.000 μέλη (εμού συμπεριλαμβανομένου!) στη σελίδα ΤΕΡΜΑ Η ΕΡΤ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ.

Τώρα μας βάλανε και το ΕΤΑΚ σε λίγο και ότι άλλο θέλουν με την απειλή αν δεν πληρώσουμε θα κόψουν το ρεύμα. Κανένας νομικός από αυτούς τους “σοβαρούς” που βγαίνουν στα κανάλια γιατί δεν αντιδρούν μέσω της νομικής οδού για αυτά τα αντιστνταγματικά εκτρώματα;

 

Πηγή: Aristoteliss blog

Facebook Comments