«Καταργούμε μια εστία αδιαφάνειας, σπατάλης», επεσήμανε, αναφερόμενος στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις νέες πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα. Εκλαμβάνοντας ως «ελάχιστη υποχρέωση του μέσου πολίτη» να δίδει τέλος στα προβλήματα του χθες, όχι «σκεπάζοντάς τα», αλλά με λύσεις, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε: «Να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, να μην συνεχίσουμε τις κακές παραδόσεις κομμάτων και συντεχνιών, να τις καταργήσουμε».

«Δημιουργούμε μια νέα Ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Εκείνοι που αντιστέκονται δεν υπερασπίζονται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπερασπίζονται αυτή την ΕΡΤ που υπήρχε μέχρι χθες», όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Κάποιοι ενοχλούνται, γιατί θέλουν να διατηρηθεί και η αδιαφάνεια και η σπατάλη. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία τους», σημείωσε και είπε: «Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες».

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νόμου που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς όπως σημείωσε, «μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας».

«Κάποιοι θέλουν να μείνουμε κολλημένοι στο χθες. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που κάνουμε είναι τολμηρό. Δεν ξέρω αν είναι τολμηρό ή αυτονόητο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, να πάψουμε, δηλαδή, να σκεπάζουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε επιτέλους να τα λύνουμε. Και στα μεγάλα- συγγνώμη που θα το πω- δεν υπάρχουν κόμματα. Υπάρχει μόνον η Πατρίδα. Κι εγώ για την Πατρίδα μιλάω τώρα».

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε, χαρακτηριστικά: «Να μην συμβιβαστούμε, λοιπόν, με τη στασιμότητα, με τη μετριότητα, με την αδιαφάνεια. Να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, να μην συνεχίσουμε τις κακές παραδόσεις κομμάτων και συντεχνιών, να τις καταργήσουμε. Και να τις καταργήσουμε τώρα, σήμερα, όχι αόριστα στο μέλλον. Δεν λέγεται τόλμη αυτό. Τόλμη λεγόταν παλιά. Εγώ το ονομάζω ελάχιστη υποχρέωση του μέσου πολίτη να φέρει το καινούργιο σε ένα χθες που σάπισε».

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη θέση του. Αλλά αυτό το “προσωρινά” χθες βράδυ κανείς δεν ήθελε να το πει, κανείς δεν το έλεγε, γιατί προφανώς ότι είναι προσωρινό το κλείσιμο δεν ήθελαν να το μάθει ο ελληνικός λαός. Σήμερα συνεχίζουν».

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για επιχειρήσεις φίμωσης από μέρους των συνδικαλιστών της δημοσιογραφίας, οι οποίοι, όπως είπε, έφτασαν στο σημείο «να απαγορεύουν να εμφανιστεί ακόμα και στο ραδιόφωνο κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που κατά την άποψη μας προσπαθεί να εκφράσει την άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου που γνωρίζει το πρόβλημα». «Κι αν είναι δυνατόν “κόβουν” στον αέρα και απαγορεύουν τις ανακοινώσεις μας την ώρα που την ίδια στιγμή δίνουν ειδική άδεια εκπομπής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣυΡιζΑ. Αυτό δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε, βέβαια, ελευθεροτυπία. Είναι το νοσηρό κομματικό χθες που μας έφτασε μέχρι εδώ», είπε.

Από μέρους του και σε ό,τι αφορά στο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, είπε: «Είναι μια απόφαση που τη στηρίζουμε όλοι. Εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών- που είμαστε η διάδοχη κατάσταση όπως λένε οι νομικοί- θα φροντίσουμε, ώστε η διαδικασία να τελεσφορήσει πάρα πολύ σύντομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε έναν οργανισμό πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι είχαμε μέχρι σήμερα. Διαβεβαιώ τους εργαζόμενους ότι το συντομότερο δυνατό θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους εις το ακέραιο».

«Τα χειρότερα ήδη βρίσκονται πίσω μας»

«Κάποιοι μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζαν ότι αυτό που προσπαθούμε σήμερα είναι αδύνατον. Τώρα κανείς πια δεν το λέει αυτό. Έχουμε δείξει ότι είναι εφικτό και τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Το προχωράμε παρά τα εμπόδια, παρά τις κραυγές, τα ψέματα, πολλές φορές και τις ύβρεις όσων δεν θέλουν να προχωρήσει τίποτα», σημείωσε, ενώ για το λεγόμενο Grexit, υπογράμμισε πως όλοι συμφωνούν πως αυτό πια είναι πίσω.

«Βδομάδα- βδομάδα, μήνα-μήνα έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες, ενδιάμεσες νίκες στα δημοσιονομικά, στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στον Τουρισμό. Έχουμε σε αυτή τη διαδρομή, όμως, και μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, αλλά δε λυγίζουμε, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά μέχρι αυτή η δοκιμασία να τελειώσει. Τα χειρότερα ήδη βρίσκονται πίσω μας. Με αποφασιστικότητα, με σταθερότητα, με θάρρος, χωρίς να ταλαιπωρούμαστε μπροστά στις δυσκολίες, γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας και άλλα εμπόδια να ξεπεράσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί αυτή η μάχη που δίνουμε είναι μάχη για την Ελλάδα. Και η νίκη στο τέλος του δρόμου θα είναι νίκη για όλους τους Έλληνες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εγγυήσεων από την ΕΤΕπ, έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία», ενώ με αφορμή την υπογραφή των σχετικών χρηματοδοτικών συμβάσεων, εστίασε και στο πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων που, κατά την εκτίμηση του Πρωθυπουργού, δεν θα υπάρχει, μόλις εξομαλυνθεί πλήρως το τραπεζικό μας σύστημα. «Και η εξομάλυνση αυτή, είναι βέβαια η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τελειώνει αυτές τις μέρες», σημείωσε.

Facebook Comments