H προσοχή των επενδυτών μπορεί να είναι σταθερά επικεντρωμένη το τελευταίο διάστημα στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις μεγάλες οικονομίες, αλλά οι περιφερειακές αγορές ομολόγων της Ευρώπης, που έχουν μέχρι στιγμής βιώσει μια ασυνήθιστη ηρεμία, αισθάνονται επίσης την πίεση, με τους αναλυτές να λένε ότι δεν θα ξεφύγουν από την αυξανόμενη αστάθεια της αγοράς.

Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την μείωση των νομισματικών μέτρων τόνωσης από την Fed συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας σε μια έντονο sell-off στις αγορές των riks assets και των ομολόγων.

Οι αποδόσεις της ευρω-περιφέρειας σταθεροποιήθηκαν σήμερα μετά την άνοδο χθες, με τις αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα να αυξάνονται έως και 63 μονάδες βάσης στο 10,22%. Παρμοίως, τα πορτογαλικά 10ετή αυξήθηκαν 34 μονάδες βάσης στο 6,59%, ενώ τα ιταλικά και ισπανικά 10ετή αυξήθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,34% και 4,66%, αντίστοιχα.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει γύρω από τα ομόλογα του Νότου, επισημαίνει ο Nicholas Spiro, επικεφαλής της Sprio Sovereign Strategy, στο CNBC. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι αγορές προσπαθούσαν με δυσκολία να εντοπίσουν κάποιον καταλύτη για μελλοντική σημαντική άνοδο των αποδόσεων. Τώρα πλέον όμως, είναι δύσκολο να δει κανείς ένα σενάριο που να μην οδηγεί σε άνοδο, τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ιταλία και την Ισπανία ήταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το χειμώνα του 2010. Οι αποδόσεις μειώθηκαν στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου, παρά την ακόμη πρόσφατη διάσωση της Κύπρου που σήμανε ότι η κρίση της ζώνης του ευρώ ήταν μακριά από το τέλος της, όπως σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Janet Henry.

«Μια αίσθηση ηρεμίας έχει εισχωρήσει στις περιφερειακές αγορές ομολόγων τον τελευταίο καιρό … Ωστόσο, η άνοδος στις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων και η αστάθεια τον τελευταίο μήνα, η οποία έχει οδηγήσει επίσης σε μια αύξηση στις περιφερειακές αποδόσεις, μας υπενθυμίζει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη σύντομα θα αρχίσουν και πάλι να παίζουν ρόλο στην αγορά», επισημαίνει η Henry.

Επί του παρόντος, όπως προσθέτει, η περιφέρεια είναι μακριά από τον δρόμο της σταθερότητας. Η ανάπτυξη εξακολουθεί να μην επιστρέφει, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται σε κοινωνικά απαράδεκτα επίπεδα και οι προβλέψεις για το χρέος εξακολουθούν να αναθεωρούνται προς τα πάνω. Αυτή η οικονομική πραγματικότητα δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί απότομα να… ξυπνήσουν με μια πιο επιθετική διάθεση.

Μια άλλη απόδειξη τις ασθενέστερης ανάπτυξη στην περιφέρεια προήλθε από την Barclays χθες, που υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης της Ιταλίας για το 2013 και το 2014, λόγω της ασθενέστερης από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως εγχώρια ζήτηση. Η τράπεζα προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,7% αυτό το έτος και θα αυξηθεί 0,8% το 2014, κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις για τη συρρίκνωση του 1,5% το 2013 και αύξηση κατά 1% το 2014.

Σε νεά ανάλυσή του χθες, ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi προειδοποίησε ότι το δημόσιο χρέος ήταν σε μια μη βιώσιμη πορεία, στην Κύπρος, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Προς το παρόν, τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου στα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί αισθητά και τους πολιτικούς ηγέτες να υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους εκτός Ελλάδας (και, ενδεχομένως, Κύπρου) δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Αλλά η επίμονη οικονομική αδυναμία και η σταδιακή, περιορισμένη υποστήριξη της πολιτικής (δημοσιονομική, οικονομική και νομισματική) στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες του ευρώ, έχει αφήσει τα δημόσια οικονομικά σε μια μη βιώσιμη τροχιά σε μια σειρά χωρών της περιοχής.

Η Citi αναμένει κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους σε μέχρι και επτά χώρες της ζώνης του ευρώ εκ των οποίων και η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία μέχρι το 2017.

Facebook Comments