Με το γενικό δείκτη να έχει μηδενίσει το κοντέρ από την αρχή του χρόνου γράφοντας πλέον αρνητικό πρόσημο και τις απώλειες από τις 20 Μαΐου να προσεγγίζουν το 25% οι επενδυτές ανησυχούν για την επιστροφή της αγοράς και πάλι σε κλίμα μιζέριας παρόμοιο με αυτό που επικρατούσε πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης, πριν από τον Ιούνιο του 2012.

Μέσα σε όλα αυτά να προστεθούν και οι ανησυχίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, που προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2,2% το τρέχον έτος, με οδηγό την ανάπτυξη 5,1% που θα παρουσιάσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, επίπεδο που είναι χαμηλότερο από την εκτίμηση του περασμένου Ιανουαρίου για ανάπτυξη 2,4%.

Την ίδια ώρα τα spreads αρχίζουν και παίρνουν την ανηφόρα με το ελληνικό να ατενίζει τα επίπεδα του 8,7% , το ισπανικό του 4,64%, το ιταλικό 4,40% και το γερμανικό 10ετές να ξεμυτίζει πάνω από το 1,5%.

Στα της αγοράς ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 855 μονάδες με τις απώλειες να προσεγγίζουν το 1,5%, ενώ οι συναλλαγές παρά το γεγονός ότι τρέχουν τρεις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, Αττική , Πειραιώς, διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Αρνητικός πρωταγωνιστής και σήμερα είναι η μετοχή της Coca Cola, που στην αγορά του Λονδίνου σημειώνει απώλειες άνω του 5%. Από κει και πέρα, μεγάλη πτώση σημειώνει ο ΟΤΕ άνω του 2,5% στα 5,5 ευρώ, άνω του 2% υποχωρεί ο ΟΠΑΠ και κοντά στο 4% ανέρχονται οι απώλειες της ΔΕΗ.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 4,16 ευρώ, αν και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου έχει ορισθεί στα 4,29 ευρώ. Μεγάλη πτώση για το δικαίωμα της Πειραιώς και σήμερα που διαμορφώνεται στα 0,01 ευρώ. Η αγορά ανησυχεί για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή το κλείσιμο μίας ΔΕΚΟ όπως είναι η ΕΡΤ, λουκέτο το οποίο όπως εξηγούν έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο έγινε για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων από το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες στην αγορά ότι κλυδωνίζεται η τρικομματική κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με ορίζοντα το Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα οι ίδιοι αναμένουν έξοδο κεφαλαίων από το ΧΑ μετά την υποβάθμισή του από την Morgan Stanley. Σημειωτέον ότι το warrant της alpha bank υποχωρεί κατά 2,6% στα 0,63 λεπτά.

Επιπλέον, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για συγκέντρωση κεφαλαίων μεταξύ 700 – 800 εκατ. ευρώ.

 

ΧΣ

Facebook Comments