Συνεδρίαση ευρωπαϊκών αγορών: Οι δηλώσεις ιαπώνων αξιωματούχων δεν εμπόδισαν τη βουτιά του 6% στο δείκτη Nikkei ούτε την άνοδο στο γεν. Το ευρώ υποχωρεί μετά την άνοδο προς το 1,3400.

Οι επιπτώσεις από τις χθεσινές ρευστοποιήσεις στην αμερικανική κεφαλαιαγορά στον απόηχο της υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη από την Παγκόσμια Τράπεζα συνεχίστηκαν και σήμερα με το δείκτη Nikkei να σημειώνει «βουτιά» 6,35% και τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, το ευρώ και η στερλίνα δεν σημείωσαν μεγάλες μεταβολές σε ένα περιβάλλον αποστροφής ρίσκου.

Μικρής σημασίας ήταν οι οικονομικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών αν και το ευρώ «εκμεταλλεύτηκε» αυτό το χρονικό διάστημα για να ενισχυθεί πρόσκαιρα προς το 1,3400 έναντι του δολαρίου. Η ΕΚΤ δημοσίευσε τη μηνιαία οικονομική της έκθεση επαναδιατυπώνοντας τα πρόσφατα σχόλια του Draghi μετά την απόφαση επιτοκίων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα παραμένουν μειωμένες με το διοικητικό συμβούλιο να διαβλέπει καθοδικά ρίσκα στις οικονομικές προοπτικές.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα το κακό στις αγορές. Όσο συνεχίζονταν οι ρευστοποιήσεις στο δείκτη Nikkei, οι Ιάπωνες αξιωματούχοι προχώρησαν σε σειρά αισιόδοξων δηλώσεων για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Ο διοικητής της BoJ, Kuroda, δήλωσε ότι η πραγματική οικονομία ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς.

Το γεν ενισχύθηκε σημαντικά μετά την πτώση του Nikkei με την ισοτιμία USD/JPY να υποχωρεί κάτω από το 94,00 για πρώτη φορά σε διάστημα δύο μηνών. Το ζεύγος μπορεί να συνεχίσει να συναντά στήριξη γύρω από το 92,50 με πιθανή αντίσταση στο επίπεδο «κλειδί» του 95,00.

Facebook Comments