Τούρκοι διαδηλωτές είπαν την Παρασκευή ότι ο πρωθυπουργός Tayyip Erdogan υποσχέθηκε να μην προχωρήσει με τα σχέδια για την αναμόρφωση του πάρκου στην Κωνσταντινούπολη έως ότου αποφασίσει το δικαστήριο για το έργο, κίνηση που θεωρήθηκε θετική ένδειξη μετά από δύο εβδομάδες διαδηλώσεων.

Ο Erdogan συναντήθηκε στη διάρκεια της νύχτας με αντιπροσωπεία ηθοποιών και καλλιτεχνών καθώς επίσης και δύο μέλη της οργάνωσης Taksim Solidarity λίγες ώρες αφού δήλωσε ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε και προειδοποίησε τους διαδηλωτές που είχαν κάνει κατάληψη στο πάρκο Gezi να αποχωρήσουν.

Η οργάνωση Taksim Solidarity είπε ότι ο Erdogan δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να διεξάγει δημοψήφισμα για τα σχέδια εάν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της κυβέρνησης.

“Ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της διατήρησης του πάρκου, θα συμμορφωθούν με την απόφαση”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Tayfun Kahraman, μέλος της οργάνωσης των διαδηλωτών, μετά τη συνάντηση.

“Η δήλωσή του ότι το σχέδιο δεν θα προχωρήσει μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου είναι το θετικό αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης”, πρόσθεσε.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωση που ακολούθησε ότι θα αποφασίσει για τη στάση της αφού μελετήσει τα συμπεράσματα της συνάντησης, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν θα συνεχίσει ή όχι τις διαδηλώσεις.

Τα θετικά νέα οδήγησαν σε άνοδο την τουρκική λίρα, τα κρατικά ομόλογα και τις μετοχές καθώς η κυβέρνηση δείχνει διάθεση για εκτόνωση της κρίσης.

Facebook Comments